A koreai média más megvilágításban ad hírt a magyarországi hajókatasztrófáról! 2 2010

hableany

Dél-Koreában –  teljesen érthető módon – nincs fontosabb téma a budapesti hajó-balesetnél: a nagy tévécsatornák szinte kizárólag ezzel foglalkoznak. Minderről a legtöbbet jelenleg talán a Koreában élő magyar Eugenia S. Lee folyamatosan érkező, nyilvános fb-posztjaiból lehet megtudni, aki sűrűn és részletesen tudósít arról, mit mond az ország médiája a tragédiáról.


A legfrissebb:

A bejegyzés arról tudósít, hogy Dél-Koreából ne számítsunk turistákra a közeljövőben:

Az összes koreai utazási iroda kivette a kínálatából az összes hajós városnézést egész Európában, ennek ellenére eddig 4000 csoport mondta le a magyarországi útját, a friss befizetések pedig gyakorlatilag megszűntek. Szakértők szerint 6 hónap, egy év mire újra lehet oda utaztatni, persze ez attól is függ, hogy a további mentés hogy alakul, hogy ítélik meg az itteni átlag emberek az ottani biztonságukat.

A lakóhajó az ütközés után megállt…

“Mun lelkész, régi jó barátunk nyilatkozott az imént telefonon a YTN televíziónak. Azt mondta, hogy a sérültek mellett van, hatuk már a szállodában, egy még kórházban a bordája fáj. Mind azt mondta, hogy a nagy hajó hátulról nekik ment, a kis hajó hátuljának egyik oldalát ütötte meg kétszer egymás után, de egyáltalán nem volt hangos az ütközés. Azonban azonnal, az ütések hatására keresztbe fordult a kis hajó, és azok az utasok akik a fenti teraszon voltak, azonnal lezuhantak a vízbe. Az amerikai turisták, akik a nagy hajón ültek sem éreztek ütést, viszont látták a segítségért kiabáló embereket a vízben, és az ő hajójuk megállt.”

Miért csak a baleset után tíz perccel kaptak riasztást a hatóságok és az első mentőhajó miért 14 perccel ezután érkezett

(A hivatalos verzió jelenleg az, hogy a baleset 21:05-kor történt, a riasztás 21:15-kor érkezett, az első mentőhajó pedig 21:29-re, vagyis a borulás után összesen 24 perccel érkezett a helyszínre. Hivatalosan ugyan nem mondták ki, de az eddigi beszámolók alapján úgy tűnik, hogy a hatóságok egyetlen embert sem tudtak kimenteni, a túlélők a környéken tartózkodó, a mentést azonnal megkezdő privát hajósoknak köszönhetik az életüket.)

“A környéken lévő más kis hajók és csónakok mentettek, illetve dobáltak a vízbe mentő karikákat, kaotikus állapotok uralkodtak, a kiabáló, vízbe esett embereket próbálták más apró hajók a felszínen tartani. Ezek közül volt olyan, amelyben szintén koreai turisták ültek. Na abba gondoljatok bele.”

– írja Lee a koreai tévék tudósításai alapján.

Kedvezményes út volt

Ezen a ponton felmerülhet a kérdés, hogy miként tartózkodhatott ennyi koreai csoport egy időben a Dunán. Erre választ ad Lee korábbi bejegyzése, ami szerint

“a tv shopban árulják a package utat, igen kedvező áron”.

Posztjából kiderül, hogy ez egy 9 napos, 5 országot érintő, olcsó túra volt, feszített tempóval. Túlélők szerint felvetődött ugyan, hogy a rossz időben ne fussanak ki, de az idegenvezető rábeszélte őket, mondván, hogy más hajók is kifutottak, köztük olyanok, amiken szintén koreai turisták utaznak.

Tömegével mondják le az utakat

A koreai beszámoló kiemeli, hogy a turisták Budapesten hajóra szálláskor nem kapnak semmiféle biztonsági felvilágosítást vagy balesetvédelmi oktatást. Rendszeresen elhangzik a tévében, hogy a hatalmas budapesti hajóforgalom ellenére a magyar fővárosban nincsen azonnali riasztórendszer, ellentétben a Szöult átszelő Han folyóval, ahol 3 perc alatt kell a helyszínre érkeznie a mentőcsapatnak.

“Szakértők szerint a sétahajózás szabályozásának hiánya vezetett balesethez, még ha közvetett módon is”

– írja Lee, aki többször megemlíti, hogy a koreai turisták tömegével mondják le a magyarországi útjaikat.

Mindenáron megkeresni a halottakat

Lee egyik bejegyzéséből az is kiderül, hogy Korea miért kíséri különös figyelemmel a holttestek utáni kutatást, illetve hogy a külgyminiszterük miért igyekszik a folyás iránt lefelé fekvő Szerbiát, Horvátországot és Romániát is bevonni az akcióba:


“Egy dolgot lehet tenni menteni a menthetőt, ez pedig az, hogy mindenáron megkeresni a holttesteket. Ugyanis a koreai kultúra szerint elbúcsúzni csak akkor lehet, ha van holttest. Itt az eltűnés nagyobb tragédia, mint a halál.”

A Korean Times arról ír, hogy a turistautat szervező koreai Very Good Tour beperli a feltehetőleg a balesetet okozó szállodahajó tulajdonosát. Koreából sok turista érkezik Budapestre, a cikk szerint a nagy utazásszervezők azonnal lemondtak minden hajós városnézést és gyalogos vagy autóbuszos verziókra cserélték azokat.

Forrás: facebook; 444.hu

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

2 Comments

  1. A legnagyobb hulyeseg torolni az utakat. Ilyen hajok igenybevetele biztonsagos – az, hogy a nagy hajo rosszul manoverezett, NEM A MAGYAR KAPITANY HIBAJA! Es akkor beszeljunk arrol, hogy a Kozel-Keleten hany hajo fut ki hasonlo korulmenyek kozott, illetve hany hajon van 4-5-szoros tultelitettseg? Arrafele sokkal gyakrabban, es szazas nagysagrendben tortennek hajosbalesetek. A kishajo semmilyen hibat nem kovetett el, az osszes tobbi rendori vizsgalat targya. A folyobeli mentes a vilag legnehezebb dolga, ezerszer nehezebb, mint allovizben, vagy akar a tengerben. Ertheto a koreaiak reakcioja, de hosszutavon nem elfogadhato. Sajnalok minden embert, aki itt vesztette el az eletet.

  2. Ha óvadék ellenében kiengedik az ukrán kapitányt,egy napon belül nem lesz az országban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Legfrissebb cikkeink

figyelem

Kigyulladt egy huszonöt négyzetméteres használaton kívül fabódé a Csörsz utcai Mom Sport tetején a XII. kerületben, írja a Katasztrófavédelem. A TŰZOLTÓK …

„Köszönöm szépen!” – ezt ismételte meg Farkas Flórián többször is, amikor a most nyilvánosságra került OLAF-vizsgálatról és az 1,6 milliárdról …

A 2018-as kompetenciamérés alapján a szakközépiskolások (régebben szakiskolások) teljesítménye minden korábbi felmérés eredményénél gyengébb. Ez a csapnivaló eredmény pedig a …

kalman-olga

Kálmán Olga DK-s főpolgármester-jelölt programjában kiemelt helyen szerepel a Tarlós István által leállított panelprogram folytatása. Ígéret szép szó… Az ellenzéki …

Pin It on Pinterest