A kormány betilthatja bárminek a tanítását az egyetemeken?

Az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztésének egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon, vagy ahogy a politikai vitákban elhíresült: genderszakon.

A hvg.hu értesülése szerint példátlan intézkedésről van szó: alig 24 órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emmi és az Igazságügyi Minisztérium rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egyik pontja a társadalmi nemek (más néven gender) szakok betiltása. Minderre akkor kerül sor, amikor a nyári szabadságolás idején az egyetemeknek nincs érdemi lehetőségük tiltakozni.

Az előterjesztés egyébként két módosítást vezet fel. Ezek közül az egyik a fizetős és nemfizetős képzés közötti határokat tisztázza, kidolgozottan, a második, a genderszakot betiltó azonban mindenféle háttéranyag, indoklás nélküli.

A módosítás két egyetemet érint Magyarországon,

ilyen szakon ugyanis mesterképzés csak az ELTE-n, illetve a CEU-n van. Utóbbinál a rendelet a magyar diplomát adó képzésre vonatkozik, az amerikaira nyilvánvalóan nem.

A rendeletnek nem voltak előzményei, ráadásul akkreditált szakokról van szó, amelyeket egy tollvonással gyakorlatilag betiltanak.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

Máris beavatkozott a kormány a tudományos kutatásokba

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük