Városi kurír
A napi fontos.

A kormány betilthatja bárminek a tanítását az egyetemeken?

Hirtelen lecsaptak egy rendelettel a társadalmi nemek képzésre az ELTE-n és a CEU-n

0 286

Az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztésének egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon, vagy ahogy a politikai vitákban elhíresült: genderszakon.

A hvg.hu értesülése szerint példátlan intézkedésről van szó: alig 24 órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emmi és az Igazságügyi Minisztérium rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egyik pontja a társadalmi nemek (más néven gender) szakok betiltása. Minderre akkor kerül sor, amikor a nyári szabadságolás idején az egyetemeknek nincs érdemi lehetőségük tiltakozni.

Az előterjesztés egyébként két módosítást vezet fel. Ezek közül az egyik a fizetős és nemfizetős képzés közötti határokat tisztázza, kidolgozottan, a második, a genderszakot betiltó azonban mindenféle háttéranyag, indoklás nélküli.

A módosítás két egyetemet érint Magyarországon,

ilyen szakon ugyanis mesterképzés csak az ELTE-n, illetve a CEU-n van. Utóbbinál a rendelet a magyar diplomát adó képzésre vonatkozik, az amerikaira nyilvánvalóan nem.

A rendeletnek nem voltak előzményei, ráadásul akkreditált szakokról van szó, amelyeket egy tollvonással gyakorlatilag betiltanak.

(Forrás: hvg.hu)

Kapcsolódó:

Máris beavatkozott a kormány a tudományos kutatásokba

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ