Máris beavatkozott a kormány a tudományos kutatásokba

Hiába döntöttek a támogatandó tudományos projektek listájáról az innovációs hivatalban, a miniszter úgy határozott, a vele való egyeztetés nélkül nem lehet eredményt hirdetni.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalban, nem hirdethetnek eredményt a több hónapos, szakértői értékeléseken alapuló pályázati szakasz után döntöttek a támogatandó tudományos projektek listájáról. Palkovics László mégis arról tájékoztatta az érintetteket: az ő igenje nélkül nem köthetnek megállapodásokat.

Majd 11 milliárd forintnyi kutatási pénz kiosztását stoppolják, noha a folyamatot a hivatal vezetőjeként még Pálinkás József egykori fideszes oktatási miniszter, korábbi MTA-elnök felügyelte. Azt nem lehet tudni, mikor lehet nyilvános a győztesek sora, ahogyan azt sem, a minisztérium milyen szempontok alapján vizsgálja felül a határozatot. A tárca szerint rutineljárásról van szó.

Az már korábban kiderült, hogy a kormány radikálisan át akarja alakítani a tudományfinanszírozást. A költségvetési törvény tervezete szerint a Palkovics-tárca finanszírozná a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit. Hogy a kormányoldalon miként képzelik a tudományos kutatást, az is mutatja, hogy a Figyelő című, Schmidt Mária tulajdonában álló hetilap listát közölt azokról, akik az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontjának intézeteiben a bevándorlást, a genderelméletet, illetve a homoszexualitást kutatják.

Pálinkás Józsefet, első Orbán-kormány oktatási miniszterét, az MTA előző elnökét aztán ki is rúgták a hivatal éléről.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Az akadémia letámadása nem is a pénzről, hanem a kinevezésekről szól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük