Koronavírus – túlmozgásos kormányzati látszatintézkedések

Jelenleg a legkomolyabb probléma,  hogy a kormányzati stratégiában nincsenek világos határidők és másfél hónap alatt az illetékesek képtelenek voltak egy gyors és hatékony tesztelési rendszert kidolgozni. Maguk is arról beszélnek, hogy a felderített eseteknél akár tízszer többen lehetnek a fertőzött esetek – írja a Mukások újsága elemzése.

Teljes a homály

Sajnos a járvány kezelésének nyilvánvaló hiányosságai miatt azt sem tudjuk, hogy hol és milyen nagyságrendű a valós fertőzöttség aránya. Kínában néhány nap után már térképes applikációk lakóházakra lebontva mutatták a megbetegedéseket, más országokban szupergyors és széleskörű tesztelést alkalmazva vették elejét a tömeges fertőzéseknek.

Másfél hónapja a kormányzati stratégia a sötétben tapogatózásról és a kijárást valójában egy cseppet sem korlátozó kijárási tilalomról szól. Sokan otthon maradtak, más munkahelyeken azonban ez fel sem merült. A felemás intézkedések miatt több tízezren azonnal munkanélküliek lettek, sokan azért maradtak állás nélkül, mert nem tudták megoldani gyermekük felügyeletét a szintén határozatlan idejű iskolai szünet alatt.

Ez nem távoktatás

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a távoktatás hatékonysága finoman szólva is aggályos, miként komoly problémát jelent az is, hogy az idei évben a kormányzati tehetetlenség és koncepciótlanság miatt veszélybe kerültek a érettségik, sőt a felsőoktatási felvételik is.

Igazából mindeközben azt sem látjuk, hogy ténylegesen hány embert érint a korlátozás, úgy tűnik, hogy a távmunka és a szabadságolások miatt otthon egyre kevesebben vannak csak, egyre több munkahelyre hívják vissza a dolgozókat, pofátlan módon úgy, hogy ezért még kevesebb pénzt is adnak.

A települések hétköznap tele vannak hivatalosan vagy félhivatalosan dolgozó emberekkel,

akik erre a régi kerékvágásba való visszazökkenésre a betegség elleni védekezés hanyagolásával reagálnak. Mind nagyobb teret kapnak a járvánnyal kapcsolatos összeesküvés elméletek, amelyek szintén arra ösztönzik az embereket, hogy ne védekezzenek. Mindezt csak erősíti, hogy a tömeges megbetegedésnek és a halálozási mutatók drasztikus romlásának nem látni jelét. A járványgörbe Magyarországon elég laposnak tűnik, ami csak részben köszönhető a kormányzati intézkedéseknek, abban sokkal nagyobb szerepe volt annak, hogy a lakosság nagyobb része ténylegesen védekezett és otthon maradt.

Európa újragombolja a járvány köpenyt

Európa mind több országában merül fel a járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések újragondolása. Szándékosan nem lazításról beszélek, mivel a vírus nem tűnt el, inkább arra van szükség, hogy annak jelenlétével együttjáró folyamatos védekezés mellett elinduljon újra a gazdasági és társadalmi élet. Magyarországon is reális cél, hogy ebből a felemásan korlátozó élethelyzetből világos határidőket tartalmazó kiutat mutassunk.

Felvázolható, hogy mikortól induljon újra az iskolai oktatás és az is, hogy mikortól lehet hivatalosan is visszaengedni a dolgozókat munkahelyeikre.

A magángazdasági szereplők már önállóan teszik ezt, így jogos elvárás, hogy az állami és önkormányzati foglalkoztatás esetében is újragondolják a korlátozásokat. Nem felelőtlen döntésekre, a ló túloldalára való átesésre van szükség, hanem arra, hogy mindenki láthassa, hogy mikor lesz vége az országot és a mindennapokat megbénító helyzetnek. Minél később, annál biztosabb, hogy komoly szociális válsághelyzet fogja kísérni az egészségügyi válsághelyzetet.

Bízzunk az emberekben,

bízzunk abban, hogy közösségi érintkezéseik, munkavégzésük során tudják majd a jövőben is tartani azokat az óvintézkedéseket, amelyeknek köszönhetően a hazai járvány növekedési üteme lelassult arra a szintre, hogy az egészségügyi ellátórendszer képes lehet hatékonyan ellátni feladatát. Reális célnak tűnik, hogy legkésőbb május első hetében az iskolák és a munkahelyek többsége újrainduljon, amennyiben addig a járvány terjedése a jelenlegi szinten marad.

Mindehhez persze az is kellene,

hogy a hazai járványkezelés legnagyobb hiányossága a tömeges és gyors tesztelés elérhető legyen, mert ezzel lehet elejét venni a járványgócok kialakulásának. Sajnos ezen a területen másfél hónap alatt nem történt előrelépés és ha valami miatt, hát emiatt a bénázás miatt nem indítható újra az ország normális időben…

(Szerző, Kalmár Szilárd szociálpolitikus)

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük