Közűlük kerül ki a legújabb angol “Brexit-miniszterelnök”

Az ötösfogat, akik közül biztosan kikerül az Egyesült királyság új miniszterelnöke, kedden vitázott a BBC-n. a legesélyesebb Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint sem ő, sem a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázó többi jelölt nem törekszik arra, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül, rendezetlen módon lépjen ki az Európai Unióból.

Johnson – a tory keményvonalas Brexit-tábor frontembere

A második fordulóban – amelyben a 313 fős alsóházi konzervatív frakcióból minimum 33 képviselő voksára volt szükség a bennmaradáshoz – Boris Johnson a mezőny élén végzett 126 szavazattal.
Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter 46, Michael Gove környezetvédelmi miniszter 41, Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter 37, Sajid Javid belügyminiszter éppen 33 szavazatot gyűjtött.
Az alsóházi szavazás után, kedd este tartott BBC-vitaműsorban – amelyben a jelöltek több néző videókapcsolaton át feltett kérdéseire válaszoltak – Johnson kijelentette:

“Senki nem akar megállapodás nélküli, rendezetlen Brexitet, de a helyes eljárás az, ha az ország erre a lehetőségre is felkészül.”

Jeremy Hunt

Egyetértett értett ugyan Johnsonnal ám továbbment nála: ha ő lesz a következő brit miniszterelnök, és úgy látja, hogy a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapjáig semmi esély a londoni alsóház által eddig háromszor elutasított kilépési feltételrendszer módosítására, akkor ő kész lenne megállapodás nélkül kivezetni az országot az Európai Unióból.

Sajid Javid

Tartani kell  az október 31-i Brexit-határidőt.

“Szükség van egy határidőre, mivel ez mindenki figyelmét a feladatra összpontosítja”

Michael Gove

Kijelentette: az “önkényesen kijelölt” határidők általában a szándékolttal ellentétes hatásúak. Hozzátette: ha őt választják a Konzervatív Párt következő vezetőjévé és így a következő brit miniszterelnökké, nem tartaná problémának az október 31-i Brexit-határidő “néhány napos” túllépését, ha csak ennyi hiányozna az új Brexit-megállapodáshoz.

“A futballmérkőzéseken is néha a hosszabbításban lövik a győztes gólt”

Jeremy Hunt külügyminiszter megismételte azt a korábban is hangoztatott nézetét, hogy megfelelő brit javaslat esetén az Európai Unió hajlandó lenne újratárgyalni a Brexit-egyezménycsomagot. Az Európai Bizottság azonban többször is határozottan leszögezte, hogy nem lehetséges a kilépési egyezségről folytatott, a feltételrendszert rögzítő megállapodás novemberi aláírásával lezárt tárgyalások újraindítása.

Rory Stewart,

A leginkább EU-párti vezetőjelölt volt az egyetlen a kedd esti vitában, aki – eddig is vallott álláspontjához híven – határozottan kizárta a megállapodás nélküli Brexitet. A nemzetközi fejlesztési miniszter szerint “károkat okozna és felesleges lenne” a rendezetlen kilépés az EU-ból.
Hozzátette: versenytársai nem tudják megmagyarázni, hogy miképp léptetnék ki az országot megállapodás nélkül az unióból a londoni parlament hozzájárulása nélkül.
Az alsóházi képviselők többsége egyértelműen ellenzi a megállapodás nélküli Brexitet, és ezt az elmúlt hetekben több szavazáson is kifejezésre juttatta.

Boris Johnson szerint az október 31-i határidő “egyértelműen tarható”, és be is kell tartani, mivel Nagy-Britannia a kilépés eredeti, március végi határidejét már elszalasztotta, és még egy halasztás esetén a közvélemény “egyre nagyobb értetlenséggel” szemlélné, hogy mi történik.

A BBC vitaműsora ismét meggyőzhette a szemlálőt, hogy az angol parlament egy megoldhatalan helyzetbe navigálta magát, ám ahelyett, hogy beismernék tévedésüket egyre mélyebbre ássák magukat az ottani ego -bajnokok.

Helyzetelemzés:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest