Az igazi fekete rózsa titka – Kicsit másként a rózsákról….

Ha szereti a rózsát, ezzel a módszerrel a száráról szaporíthatja. Az ügyes kis trükk segítségével könnyedén varázsolhatja udvarát illatozó rózsakertté. A cikk további részében megismerkedhet a világ egyik legritkább virágával, feltárjuk a fekete rózsa titkát.

Amire szüksége lesz:

  • egy levágott rózsaszár
  • egy burgonya
  • egy műanyag palack
  • föld
  • virágcserép

A szárról szedjünk le minden levelet és 45 fokos szögben vágjuk le.

A burgonyába készítsünk egy lyukat, majd ebbe dugjuk bele a szárat. Úgy csináljuk, hogy a rózsaszár stabilan álljon a lyukban és ne mozogjon.
A virágcserép ⅔-át töltsük fel földdel, majd tegyük bele a burgonyát.

A maradék földdel fedjük be a burgonyát.

Végül vágjuk le a műanyag palack alját, a kupakját pedig csavarjuk le. Szájával felfelé helyezzük a rózsára, hogy üvegházszerű hatást érjünk el.

Az első jeleit annak, hogy a rózsánk életben van és növekszik, már egy hét múlva látni fogjuk! – olvasható a Bindista  portálon

Még egy kis szaporítósdi, és jön a fekete rózsa

Ha  egy gyönyörű, kiszemelt színű rózsa virágporát átvisszük egy másik színű virágra, és a beporzás megtörtént, elindultunk a rózsanemesítés útján.

rózsa
Nem művirág!

A végeredmény – a sikeres beporzástól függetlenül – a véletlenek játéka. Számtalan esetben rosszabb, csúnyább, hiányosabb virágok jönnek létre, de ha szerencsénk van, létrejön egy, ami szebb, illatosabb, küllemben is kedvezőbb, mint a szülők. E nemesítés kudarca és sikere.a világ talán legritkább növénye, a fekete rózsa. Sokan nem is tudnak a létezéséről, pedig van ilyen! Ha valaki élőben szeretné látni, akkor a lehetőségért messzire kell utaznia,

 

Törökország egyetlen városában  él csak meg és nyílik – a világon egyedüli helyként – a fekete rózsa, s éppen nyáron kapja – úgy, hogy ha siet, még elérheti – meg a virágok világának ezt a ritka, a feketéhez közeli színét.

Annak ellenére, hogy sokan próbálkoztak már a termesztésével, más helyein a világnak a kísérletek eddig sikertelenek maradtak. A törökországi speciális körülményeket eddig nem tudták megteremteni. A rózsa csak ott érzi jól magát, de így is a kipusztulás fenyegeti.

A helyi Hürriyet napilap tudósítása szerint a Tagem társaság célul tűzte ki, hogy a fekete rózsa új, ellenállóbb fajtáját nemesítik ki. A Sanlifurfa járásban működő társaság igazgatója, Serhan Işikan elmondta, hogy ezt más, sötétvörös fajokkal való keresztezéssel szeretnék elérni. Ezt követően, a rózsákat speciális, számítógép irányításával biztosított feltételek mellett, üvegházakban fogják termeszteni.

Serhan Işıkan a Daily News-nak adott interjúját azzal zárta, hogy több egyetem tudósa is együttműködik a projektben, és a regenerált rózsákat az Atomenergia Ügynökséghez is elküldték.

Kapcsolódó

Virágszőnyeg Csömörön

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük