Beiktatják ma hivatalába az új osztrák kormányt. A konzervatív-szélsőjobb koalíció több népszavazást is tervez, de az uniós tagságot nem kérdőjelezik meg.Beiktatja hivatalába az új kormányt az államfő hétfőn Ausztriában. Az előrehozott választásokon győztes konzervatívok a szélsőjobboldallal lépnek koalícióra, amire nincs példa az Európai Unióban.

Az osztrák Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt közös programjának fontos része, hogy erősödjenek Ausztriában a közvetlen demokrácia fórumai, így a civil petíció és a népszavazás is. Úgyhogy a jövőben, ha egy kérdésben összegyűlik 900 ezer aláírás, és a parlament nem támogatja az adott kezdeményezést, kötelező lesz ügydöntő népszavazásra bocsátania a kérdést – magyarázta a leendő kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke, korábbi külügyminiszter, Sebastian Kurz, aki 31 évével a világ legfiatalabb kormányfője lesz.

Azt ő és az alkancellár-jelölt, a szabadságpárti Heinz-Christian Strache is kizárta, hogy Ausztria uniós tagságát népszavazásra bocsátanák.

A belügy- és a külügyminiszter is szélsőjobbos lesz

A szélsőjobb legutóbb az ezredfordulón jutott kormányzati pozícióhoz Ausztriában, és erre akkor szankciókkal válaszolt a nemzetközi közösség.

Most ők adják majd a belügyminisztert, a védelmi minisztert és a diplomácia vezetőjét is, de az uniós ügyvitel egy része átkerül a kancellár felügyelete alá.

(Forrás: Euronews)
LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here