Lakat harminchat kalandparkon

A hiányos dokumentációval rendelkező kalandpályák használatát ideiglenesen megtiltotta a fogyasztóvédelmi hatóság – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján.

Az  ország minden részében 84 helyszínen, összesen 310 kalandpályát ellenőriztek, amelyek 31 százaléka nem felelt meg teljes körűen az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte:

A fogyasztóvédelem minden évben a szezon kezdete előtt ellenőrzi a kalandparkok működési körülményeit a kalandpályák biztonságos használata érdekében. Az ellenőrzéseket követően 36 kalandpálya használatát kellett ideiglenesen megtiltani, ezek közül tizenhét a hiányosságok pótlása után már újra üzemel, és a többi kifogásolt pálya hiánypótlása is folyamatban van. A kalandparki eszközök műszaki állapotának rendszeres vizsgálatát erre kijelölt tanúsító szervezetek végzik. A fogyasztóvédelem a továbbiakban is aktív jelenléttel szolgálja a kalandparkok látogatóinak biztonságát.  Fejeződik be az ITM közleménye a honlapján

A rosszul végződött kiruccanásra van szép számmal példa

2016 májusában Csillebércen egyik vasárnap délután 14 gyerek mászott fel egy 3,5 méter magas mászóhálóra, ami eddig tisztázatlan okok miatt leszakadt. A mentőszolgálat munkatársai 13 gyereket vittek kórházba, többségüket zúzódásokkal.

2009 a németországi Pfaffenhofen, A 11 éves kislány a kalandparkban vesztette életét, miután kizuhant a „vízivonat” kocsijából a pálya legmagasabb pontján. A gyermeket helikopterrel szállították kórházba, de útközben meghalt. (HVG)

A New York állambeli Lake George-ban, Egy fiatal lány szinte megmagyarázhatatlan módon kicsúszott Sky Ride libegő két személyes ülésből amikor  az éppen a legmagasabb ponton tartózkodott. a szerencsétlenül járt kalandvágyó az ülés szélébe kapaszkodva lebegett közel (méterrel a föld felett, a lent lévők arra buzdították, hogy ugorjon, így megúszta a „kalandot”.

A példák még hosszan sorolhatók, de talán ennyi is elég ahhoz, hogy érezzük, jogos a  fogyasztóvédelem szigora.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük