Lebontják Psota Irén szülőházát a Tömő utcában

A Szigony utca sarkán álló, hol műemléknek, hol szembántó csúfságnak tartott 150 éves sárga ház állandó beszédtéma a Tömő utca környékén élők között, de azt kevesen tudják, hogy itt született Psota Irén 1929-ben.

Tábla nem őrzi a nemzet színészének emlékét, és nemsokára az épület is eltűnik

A 2016-ban elhunyt Psota Irén talán maga sem szívesen emlékezett erre a házra, ahol szegénységben és családi erőszak árnyékában nőtt fel.

Makk Károly, a volt férj írja:

„a Tömő utcában született egy pincelakásban, munkáscsaládban. Férfitestvérei melósok voltak, édesanyja egy gyönyörű vonású asszony”.

A Valéria-telepen éltek évekig. Az apa végleg az alkohol rabjává vált, ütötte-verte a feleségét, és amikor végül pisztollyal támadt rá, hogy megölje, a törvény lesújtott rá, hét évre leültették.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros Újság

A mama, miután felépült sérüléseiből, mosónő lett, és visszaköltözött ide a gyerekekkel, egy 30 négyzetméter körüli falmelléki szoba-konyhába, ami külsőre alig különbözik a mellette álló fészertől. Hogy az eredeti pincelakás melyik volt, már nem tudjuk.

A házban évek óta szaporodnak a lezárt lakások, csak találgatni lehet, hogy melyik befalazott utcaszinti ablak mögött születhetett Irén, a kolozsvári árva cselédlány, Dávid Ilona és a morva kocsigyártó famíliából kiszakadt Psota István második leánya. Az ott lakók mind a ház udvarán álló nyomorúságos épületre mutattak, hogy ott nőtt fel Psota Irén. Igaz lehet mindkét állítás, mert az iszákos apa hónapokra elmaradt a lakbérrel, és kilakoltatták őket a pincelakásból.

Fotó. Futureal

A Tömő utca 23/A sarkát egy ideje színes kép borítja,

amin azt láthatjuk, milyen lesz a környék egy-két év múlva, amikor itt is ultramodern irodaházak határozzák majd meg a városképet. Psotáék sárga sarokháza és a mellette levő stílusos földszintes ház eltűnik, tér lesz helyettük. A ház lakói és a környéken élők úgy tudták, a házak műemléki védelem alatt állnak. Az önkormányzatnál azonban elmondták, hogy sohasem élveztek védettséget, és az állaguk annyira leromlott az utóbbi évtizedekben, hogy nem éri meg őket felújítani.

Az épületeket még az előző önkormányzat eladta a Corvin negyed fejlesztőjének, aki ott építi fel a Corvin sétány folytatását

Az emeletes, sárga 23/A-ban 35 lakás van, ebből 19 volt lakott az eladás idején, a földszintes 23/B-ben pedig a 8 lakásból 4 volt lakott. Az eladásról szóló előterjesztés szerint a két épületért a becsérték szerinti legalább 431 millió forint bevételt várt el az önkormányzat, amiből 293 millió forintot terveztek be a lakók elhelyezésére. Az új irodanegyedet a Szigony, Tömő, Apáthy és Balassa utcák határolják, a Corvin sétánnyal pedig a Tömői utcai Corvin Technology Park irodaépület kapcsolja össze.

Ádám Viktor a Futureal nevében ezt írta:

„Az épület helyén park lesz majd, de természetesen mindenképp találunk módot arra, hogy méltóképpen megemlékezzünk Psota Irénről. Erre vonatkozóan több ötlet is felmerült (emléktábla, faültetés, szobor stb.), de döntés még nem született.”

Forrás: Józsefváros Újság

provokatív

Egy hozzászólás itt: “Lebontják Psota Irén szülőházát a Tömő utcában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük