Legyen fény! – A kristályéjszakára emlékeznek a kivilágított zsinagógák

A kristallnacht.motl szervezet kampányt indított azért, hogy a Kristályéjszaka évfordulóján november 9-én a zsinagógákat, egyházi épületeket, magánházakat este 6 és másnap reggel 6 óra között világítsák ki.

Egy drámai éjszaka története

1938. november 7-én a 17 éves Herschel Grynszpan lelőtte a párizsi német nagykövetségen dolgozó Ernst vom Rath követségi tanácsost. A magából kivetkőzött fiatalember ily módon tiltakozott a náci Németországban élő 12 ezer zsidó származású lengyel állampolgár Lengyelországba történt erőszakos kitoloncolása ellen. A haslövést kapott Rath két nappal az incidenst követően belehalt a sérüléseibe. A sors iróniája, hogy a fiatal követségi alkalmazott egyáltalán nem volt antiszemita.

kristályéjszaka

Válaszul Grynszpan ámokfutására, Joseph Goebbels náci propaganda miniszter, Reinhard Heydrich helyettes SS főnökkel karöltve, „szabadjára engedte a fenevadat”. A zsidóellenes pogromok futótűzként sepertek végig a Hitler uralta Németországon. A kalapácsokkal felfegyverzett náci aktivisták zsinagógákat, zsidó tulajdonban lévő házakat és boltokat rohamoztak meg. A dühöngő vandáloknak sokezer ablak és kirakatüveg esett áldozatul. Az incidens az utcán heverő tengernyi, csillogó üvegdarab után a kristályéjszaka nevet kapta.

1938. november 9-én Németország valamennyi városában megtámadták a zsinagógákat, ablakait bezúzták, legtöbbjét fel is gyújtották. Erre fogunk emlékezni és ezért csatlakozunk a kezdeményezéshez, regisztráljuk zsinagógáinkat, és fényük egész éjjel világítani fog.

 

Csatlakozás országszerte

Nagykőrösön, ahogy több más város mellett Pécsen is hétfő  estétől kedd  hajnalig kivilágítjuk a Zsinagóga épületét. Így emlékezünk meg erről a szörnyű napról és megmutatjuk, hogy a népirtás végső célját nem érte el, mert nem sikerült a gyilkosoknak kiirtaniuk a zsidóságot Németországban, Magyarországon és Nagykőrösön sem.

A MAZSIHISZ és BZSH az Élet Menete felkérésére csatlakozott egy nagyszabású nemzetközi kezdeményezéshez: a zsinagógaépületek kivilágításához a Kristályéjszaka évfordulóján. A Kristályéjszaka fényei az égő zsidó üzletek és zsinagógák fényei voltak egy országos zsidóellenes erőszakhullám során a náci Németországban 1938. november 9–10-én. Néhány évvel később megkezdődött a holokauszt borzalma. A nemzetközi emlékező akció a fény visszavételét célozza. Ezért Magyarországon az utcafrontra néző zsinagógaépületeket kivilágosítják, belül a lámpákat felkapcsolják november 9-én este 6-tól 10-én reggel 6 óráig. A képeken a Pécsi Zsinagóga fényei láthatók.

 

(A cikk képeit  Cseri László fotóművész készítette a pécsi zsinagógáról.)

kristályéjszaka

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük