Életfogytiglanit kapott a színészt agyonverő fiú – Az ország Lópici Gáspárja, már halála előtt is sokat szenvedett brutális gyereke kezétől

Szilágyi Istvánt az ország 1974-ben  mint a Keménykalap és krumpliorr Lópici Gáspár nevű plakátragasztóját zárta a szívébe a néző. Ki gondolta volna akkor, hogy a kedves arcú művészt saját fia veri egyszer agyon, de ez is megtörtént. 

Tárgyilagosan a borzalomról

A Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését, és jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte csütörtökön Szilágyi István fiát, aki 2020 májusában kalapáccsal agyonverte édesapját – írja az MTI.

Az ítélőtábla közleménye szerint

A rendszeresen italozó és pszichiátriai kezelés alatt álló vádlott korábban több alkalommal bántalmazta a vele egy házban élő édesapját, majd 2020. május 3-án egy kalapáccsal többször fejbe verte, megtaposta a férfit, aki a helyszínen meghalt.

A vádlottat különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes ember sérelmére elkövetett emberölés miatt ítélték első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetésre. A bíróság egyúttal elrendelte a vádlottal szemben korábban kiszabott, 2 év, 3 évre felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője is felmentésért fellebbezett-írja a 444.

A már a szintén halott anya egykori  vallomása lett perdöntő

Az ítélőtábla felülbírálatában nem találta alaposnak a vádlottnak azt a védekezését, hogy jogos védelmi helyzetben cselekedett, mert édesanyja egyértelműen arról számolt be: a fia nekiesett az édesapjának, brutálisan bántalmazta, többször fejére sújtott a kalapáccsal, és a mellkasára is többször ráugrott. A vádlott ugyan pszichiátriai kezelés alatt állt, de az igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény szerint személyiségzavara a beszámítási képességét nem befolyásolta.

Jelentős súlyosbító körülmény volt az ügyben, hogy „a vádlott élet elleni cselekménye többszörösen is súlyosabban minősült”, ráadásul a bűncselekményt a korábban szintén édesapja bántalmazásáért kirótt felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el.

Visszanéző

A gyilkosság idején az egész ország elborzadt, hiszen a közönség soha nem engedte el annak a kedves színésznek, még gyűjtést is rendeztek amikor kiderült milyen méltatlan körülmények között éli öreg napjait szobrászművész feleségével, és később gyilkosává váló fiával, a kezét, akit Szilágyi Istvánnak hívtak.

Legyen könnyű neki a föld!

Városi Kurír archív az ügyről.