Az MTA elnöke szerint a miniszter nem érti az alapkutatások lényegét

Lovász László az RTL Híradójának azt mondta, nagyon sajnálja, hogy Palkovics egyik javaslatukkal sem értett egyet, és az akadémia továbbra is igyekszik kiállni a kutatók függetlensége mellett.

Az MTA elnöke szerint a miniszter az alapkutatások lényegét is félreérti, a kutatók ugyanis nem azt csinálnak, amit akartnak, hanem „a tudomány belső logikája szerint” és a nemzetközi tudományos világ fejlődésének megfelelően kutatnak.

Hetek óta tart a vita a kormány és az Magyar Tudományos Akadémia között, mióta a Palkovics László vezette Innovációs Minisztérium olyan javaslatot dolgozott ki, ami alapján a jövőben az MTA nem közvetlenül a költségvetésből kapná a forrásait, hanem a minisztériumon keresztül, meghatározott célokra. Az MTA a kutatói függetlenséget félti erről a tervezettől, ezért kidolgoztak több alternatív megoldást is.

Palkovicsék azonban egyiket sem tartották elfogadhatónak, és ragaszkodnak az eredeti tervhez. A miniszter szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak is, hogy az MTA kutatóintézeteiben „mindenki azt csinál, amit akar”, ehelyett inkább központilag kell meghatározni alapcélokat és kutatási területeket, ahová pénzt irányítanak, segítve ezzel az innovációt az előre meghatározott területen.

(Forrás: RTL Klub)

Kapcsolódó:

Frissítve! AZ MTA tárgyal a kormánnyal a költségvetés – az akadémiát érintő – aggályos pontjairól

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük