Sorting by

×

Lukács Flóra kapta idén a Makói Medáliák díjat

Lukács Flóra kapta idén Egy sanghaji hotel teraszán című verseskönyvéért a város önkormányzata által elsőkötetes költők számára alapított Makói Medáliák díjat.

Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész az átadóünnepségen úgy fogalmazott, a járvány időszaka a könyvkiadásra is rányomta a bélyegét. Tavaly kevesebb lírai kötet jelent meg, talán ezért erősebbek is voltak az átlagosnál.

Az elsőkötetes költők munkáit áttekintve azonban a kuratórium számára nyilvánvaló volt, Lukács Flórát illeti az elismerés.

Turi Tímea, a kuratórium tagja méltatásában úgy fogalmazott, Lukács Flóra versei sokszínűek. Sok szín van bennük és egészen meglepő társításokban: rózsaszín, kékeslila, infravörös, neonnarancs, palakék, szaharavörös, ezüst, olajzöld, gyöngyház és feketénél feketébb fekete.

Első olvasásra ez az, ami meglepi az olvasót: a színek és a váratlan, mégis következetes képek. Egy imaginárius világ, szép ázsiai férfiakkal, álmatlan éjszakákkal és fényes reggelekkel. Ez a világ részletesen kidolgozott, mégis távoli: a versek nem árulnak zsákbamacskát, pontosan elmondják, hogy milyen távol vagyunk ettől a hiperrealisztikusan ábrázolt, mégis álomszerű tájtól.

A makói önkormányzat 2005-ben József Attila születésének centenáriuma alkalmából alapította a Makói Medáliák nevet viselő irodalmi elismerést. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogy az történt egykor József Attilával is.

A Csányi Katalin szobrászművész készítette József Attilát ábrázoló bronzemlékplakettet és a vele járó 100 ezer forintos pénzjutalmat a Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás, Orcsik Roland alkotta kuratórium javaslata alapján ítélik oda.

Lukács Flóra kötete jó érzékkel közelíti és hasonítja egymáshoz a testi-nemi identitás transzformációs potenciálját, valamint a tüköződő felületek adta, önmagával sosem azonos látványt, a chiaroscuro, a fényviszonyok és azok hatásainak a dinamikáját, valamint a színek keveredését, amelyek egyaránt a diszkrét elemek összefonódásából, egymásba nyílásából, tehát átváltozási-keveredési lehetőségeiből fakadnak. Forrás: Kortársonline

Lukács Flóra 1994-ben született Miskolcon, jelenleg Budapesten él

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztétika szakán végzett. Publikációi többek között a Műútban, az Apokrifben és a KULT.er.hu-n jelentek meg.

A díjátadót megelőzően újságíróknak elmondta, az első, a Fiatal Írók Szövetsége gondozásában megjelent kötetének anyaga tíz év munkáját mutatja be. A könyv alapját egy féléves kínai ösztöndíj alatt született versek adják, de jóval korábbi költeményeket is beválogatott, ami összekapcsolja a költeményeket, az a vizualitás.

Forrás: MTI

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.