Luxusesküvők a közpénzből felújított kastélyban, amit Schmitt Pál lánya vezet

1,15 milliárd forint közpénzt költöttek a budai Klebelsberg Kastély újjáépítésére azzal, hogy oktatási és kulturális központként fog működni. A pazar kastélyban végül jól menő szállodát üzemeltet egy magáncég, Klebelsberg emlékháza pedig akkor látogatható, ha éppen nincs esküvő. 

Egész nyáron egymást érik majd a lagzik, amelyek idejére még a kultuszminiszter bútorait is kipakolják – mindez akkor derült ki, mikor a hvg.hu munkatársai inkognitóban bejutottak a helyre, ahol alig két hete megalakult a 4. Orbán-kormány.

A budai Templom utcában lévő Klebelsberg Kastély állami tulajdonban van, vagyis közvagyon, a kezelője pedig a  Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Miután pedig elkészült a felújítása, tavaly nyáron maga Orbán Viktor adta át a kastélyt, amelyet egyenesen „Magyarország büszke kulturális örökségének” nevezett.

Szállodaigazgatóként az egykori köztársasági elnök lánya, Schmitt Gréta irányítja

Az 1,15 milliárd forint közpénzből felújított, közös „örökségünket” jelenleg szállodaként az Optimum Füred Kft. üzemelteti, a létesítményt pedig szállodaigazgatóként Schmitt Pál egykori köztársasági elnök lánya, Schmitt Gréta irányítja. A közvagyon hasznosításából befolyó összeg így minden bizonnyal a cégnél landol.

Egyedül Klebelsberg könyvtárszobáját nem lehet kibérelni, ami viszont a tavalyi átadás ellenére máig teljesen üresen áll, könyveknek, a kultuszminiszter bármilyen kutatható örökségének nyoma sincs. A kastély munkatársa azt mondta, akkor lehetne belőle könyvtár, ha a Klebelsberg Alapítvány rendelkezésre bocsátana könyveket, de „fogadnak adományokat is, hogy egyszer majd olvasóteremként működjön”.

Klebelsberg egykori csodaszép, fa borítású dolgozó- és könyvtárszobája így jelenleg teljesen üres. Egy képet viszont kinyomtattak és kitettek az ajtajára belülről, vagyis a vendégek által nem látható módon: ahogy körbeüli az asztalt a negyedik Orbán-kormány, amely ebben a szobában tartotta alakuló ülését május 18-án.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

(Forrás: hvg.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük