“Majd ha akarjuk, akkor szólunk” – Tarlós úr, ez vitával kapcsolatos hivatalos főpolgármesteri álláspont?

Az aHang 2019. júniusában főszervezőként, civilszervezetekkel és pártokkal együttműködve lebonyolította a fővárosi ellenzéki előválasztást. Nyitottak -ahogy ígérték- a főpolgármesteri vita lebonyolítására is, melyről közleményt adtak ki.

“A pártaktivisták mellett az aHang által szervezett mintegy 200 önkéntes segítségével 70 ezer embernek nyílt lehetősége leadni szavazatát az általunk fejlesztett szoftver segítségével. Közülük mintegy 4 ezer ember a magyar politika történetében először online, ügyfélkapun keresztül adhatott le valódi, politikai téttel bíró szavazatot.

Ennek folyamán azt az ígéretet tettük,

hogy mindent megteszünk egy főpolgármester-jelölti vita megvalósulásának érdekében. Ahogy az előválasztás esetében, a mostani jelölti vita kapcsán is egyetlen dolog vezérel minket: a demokratikus kultúra fejlesztése, az emberek bevonás és tájékozódásának segítése annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhassanak október 13-án a fővárosban.

Megválaszolatlan levelek

Augusztus 12-én, majd szeptember 2-án levelet küldtünk Tarlós István főpolgármesternek, melyben a jelölti vita kapcsán kérdeztük az álláspontjáról. Nem jött válasz. Ezután telefonon is kerestük. A telefonban a titkárság megerősítette, hogy a levelet megkapták, olvasták, majd munkatársunkat továbbirányították Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgatóhoz.

Szűcs Somlyó Mária szeptember 9-e délelőtt azt mondta, hogy

“erről korai még beszélni”,

illetve a beszélgetés végén annyit mondott végül:

“majd ha akarjuk, akkor szólunk”

és elköszönés nélkül munkatársunkra nyomta a telefont.

Érdeklődtünk írásban Tarlós István főpolgármesternél,

hogy Szűcs Somlyó Mária kijelentéseit tekinthetjük-e a főpolgármester hivatalos álláspontjának, erre még nem érkezett válasz. Amit az aHang javasol a főpolgármesternek (szó szerint), az így néz ki:

“A mi értelmezésünkben a főpolgármester-jelölti vita sarokpontjai a következők lehetnének:

1. Minden nyilvántartásba vett hivatalos főpolgármester-jelölt részt vesz rajta.

2. Független, a résztvevők által konszenzusosan elfogadott moderátor vezeti semleges helyszínen, a nézőközönség kiválasztása egyenlő arányban oszlik meg a jelöltek között, a vita formátuma (időkeretek stb.) is konszenzus tárgya.

3. Lehetőség van a jelenlegi főpolgármester elmúlt 9 évének bemutatására, az eredmények/kihívások kommunikációjára.

4. A témacsoportok összerakásában a jelöltek kampánystábjai megegyeznek (ez az aHang által szervezett előválasztási vitán úgy nézett ki, hogy minden jelölt javasolt témát, azonban a kérdéseket előre nem egyeztettük velük, illetve az aHang is javasolhatott egyet)

5. A vita szervezési feladatait nem kizárólag az aHang végzi, hanem egy a főpolgármesteri hivatal által kijelölt szervezettel/stábbal/csapattal közösen történik az előkészítés.

+1 Bármilyen konstrukcióra nyitottak vagyunk, ami a vita előmozdítását, megvalósulását szolgálja, emberi és anyagi erőforrást is áldoznánk az eseményre.”

A fenti 5 plusz 1 pont mindenben megfelel

Tarlós István eddigi nyilatkozataiban, nyílt leveleiben támasztott igényeinek. Véleményünk szerint a fent felsorolt feltételek mentén szervezett vita csak akkor nem fogadható el számára, ha valójában nem akar vitázni.

Ha a főpolgármester még nem tudott dönteni a kérdésben, a magunk jellemző eszközével szeretnénk motiválni. Elindítunk egy petíciót, amelynek aláírói – magyar választópolgárok – vitára szólítják fel az ország fővárosának vezetésére bejelentkező aspiránsokat.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük