Connect with us

Kerítésen túl

Március 15 Csíkszeredán – „Élettel van tele a város”

Csíkszereda
Megosztás

Csíkszeredán a  Mikó vár előtti téren Korodi Attila polgármester szólt a szép számban megjelent ünneplőkhöz, beszédének üzenete a győzelemről, az identitásról, a kulturális értékek melletti kiállásról, a múlt őrzése közben épített jövendőről szólt.

Székelyföldi márciusok

„176 éve minden év március idusán emlékezünk, erőt gyűjtünk, töltekezünk ezen a napon. Március első felében már megünnepeltük a Nők Nemzetközi Napját, ami valójában a nők szabadságjogairól szól, március 9-én emlékeztünk a kommunizmus romániai áldozataira, március 10-ike a székely szabadság, 15-ike pedig a 48-as forradalom és szabadságharc kirobbanásának napja. Mi, csíkszeredaiak igenis jól tudjuk, mit jelent a szabadság, és ha kell, ma is harcolunk érte! Tavaly augusztusban felemeltük a hangunkat a kulturális intézményeinket veszélyeztető intézkedések ellen, és Csíkszereda gyakorlatilag megmentette az országban a kulturális intézményeket, főként a magyar intézményeket-kazdődött a beszéd.

Szereda megvédte a kultúrát!

Közben megújulnak városunk ikonikus épületei, a Vígadó, a Csíki Játékszín, a Városháza épülete. Élettel van tele a város! Évről évre több az Ezer Székely Leány Napján a viseletbe öltözött fiatal, és hála Istennek ma is sok viseletbe öltözött lakost láttam és látok. Itt van közel száz gyerek, aki énekel a Mikó-vár előtt, Petőfire és március 15-re emlékezve ma este is. Csíkszereda makacsul ragaszkodik hagyományaihoz, de közben nyitott az innovációra és az újdonságra” – mutatott rá az elöljáró.

Felhívta a figyelmet arra is: „az idén az erdélyi magyarságnak szembe kell néznie a szuper-választási évvel is. Létfontosságú számunkra, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség révén képviselve legyünk az önkormányzatokban, és így erős csíki közösség maradjunk, az európai parlamentben, hogy még sokszor tudjunk jó napot kívánni a román államelnöknek, és a román parlamentben is, mert közösségünk itt akar maradni, és erre az az eszköz. Én bízom a csíkszeredaiakban! Bízom városunk lakóinak tisztánlátásában! És bízom abban, hogy közösségünk idén a sok választáson is megmutatja erejét! Kívánom, hogy ma mindannyian töltekezni tudjunk a márciust belengő szabadság különleges hangulatából, és igen, győzzenek ezúttal is a magyarok!” – üzente ünnepi beszédében a hargitai megyeszékhely első embere.

Kitartó küzdelem és kiállás

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke felszólalásában nyomatékosította: a kitartó küzdelem és a következetes kiállás az értékeink mellett soha nem volt hiábavaló, a harc mindig meghozta az eredményét, ha nem azonnal, akkor később, miként az elbukott forradalom is győzelemre jutott a kiegyezés által.

Orbán Viktor üzenetét Beke Mihály András Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának első beosztott konzulja tolmácsolta az ünneplő közönségnek.

– a Maszol.ro.

Kacsolódó

csíkszereda

Szerző