Matolcsy – napjaink Bukfence –, aki „mindent tud”

Kislányként az egyik legkedvesebb rádióműsorom volt a Csinn-bumm cirkusz, amelynek állandó főszereplője a nagyon népszerű Bilicsi Tivadar alakította bohóc, Bukfenc volt. A közbeszédben hosszú évekig bizonyos helyzetekben mindenki őt ismételte: „Bukfenc mindent tud!”

A valódi polihisztor

Ez, a régen elfeledett mondat jutott eszembe az MNB elnökének Szégyenfoltok eltüntetése című írásáról. Tudtam, hogy Matolcsy György bizonyára nagyon okos ember, hiszen ha nem így lenne, nem ő volna a bankelnök. De hogy ennyire?!

Matolcsy György valódi polihisztor! Írásában – amire az MTI is felhívja a figyelmet – fölsorolja, mi minden kell ahhoz, hogy olyan legyen 2030-ra Magyarország, amilyennek – minden bizonnyal Orbán Viktorral nagy egyetértésben – elképzeli.

És sorolja: mielőbb meg kell építeni a ferihegyi gyorsvasutat és gyors-utat, az ország gazdasági fejlettségi szintjére kell emelni a vasúti és közúti közlekedést. (Ehhez igazán nem kell sok!)

Meggyanúsítja az orvosokat

A termékenységi gondokkal küzdő, gyermekre vágyó nők kezeléseinek állami támogatását is sürgeti. Meggyanúsítja az orvosokat, hogy a legtöbbje érzéketlen, sőt, tudatlan a gyermekre vágyók gondjainak megoldásában. (Bezzeg Matolcsy!) Az inzulinrezisztencia, a hormonzavarok, a lombikhoz való anyagi hozzáférés, a huszonévesek saját petesejtjeinek tárolása a nehezebb, harmincas évekre, a petesejt donáció és a többi vagy tilos, vagy tűrt, de drága eljárás: miért ne lehetne támogatott és mindenki számára hozzáférhető?” – veti fel. (No, ehhez megfelelő egészségügy kellene! És nem olyan, ami már a béka fenekénél is lejjebb van!)

Javasolja, hogy vegyünk példát Kínáról, ahol már reggel megvizsgálja az orvos a bölcsis gyerekeket, hogy ha influenzásak, ne fertőzzék meg a többieket. (Először nem azt kellene megoldani, hogy legyen elegendő gyermekorvosunk és ne a határainkon túl gyógyítsák a kicsinyeket?)

Megadóztatná a cukrot

(ami az egyik fő területe az áfacsalásnak), mert szerinte túl sok hazánkban a kövér ember. (Nem mintha a jegybank elnöke olyan nagyon karcsú lenne… Meg neki nem jelentene gondot az adóemelés. Észre sem venné!) „Ne örüljünk a cukornak, ne higgyük el, hogy jó a világ 2.-3. legnagyobb túlsúllyal élő nemzetének lenni. Legyen divat az egészséges életmód, a túlsúly megelőzése az állami és magán egészségügyben egyaránt. Adót a cukorra!” – írja.

Javasolja, hogy emeljük magasabb szintre a nyelvtudást. (Talán előbb a pedagógusok  fizetését kellene magasabb szintre emelni.)

Totális Budapest-megújítási programot hirdetne, sok civil tervvel, állami és üzleti forrásokkal. (Ebbe esetleg beleférne a patkánymentesítés, a takarítás, favágás helyett faültetés is.)

Van tehát egy igazi polihisztor bankelnökünk, aki mindennel foglalkozik, csak azzal nem, ami a dolga lenne. Az inflációval, az ebből következő áremeléssel, a megtakarítások kamatával, a nyugdíjemeléssel. Folytassam? Lila bölcsész vagyok, nem polihisztor. Nem értek a gazdasági, banki ügyekhez. És Matolcsy?

 

Körmendi Zsuzsa

Körmendi Zsuzsa

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük