Meghalt a fiatalokat molesztáló bíboros

Az alsó-sziléziai Wroclaw egyik kórházában elhunyt az a bíboros, akit  nemrég gyermekmolesztálással vádolt meg a Vatikán.  A döntés értelmében a közelmúltban a püspöki hivatalt jelképező jelvények használatától és az egyházi szertartásokban való részvételtől is eltiltották 97 éves  bíborost, Henryk Gulbinowiczt – közölte hétfőn a lengyel média.

Nem kaphat főpásztori temetést

A bíboros, egyúttal a wroclawi főegyházmegye nyugalmazott érseke ügyében november 6-án hozott vatikáni döntés arról is rendelkezett, hogy megfosztják őt az elhunyt főpásztoroknak egyébként járó, székesegyházban történő halotti szertartás, a szentélyben örök nyugalomra helyeztetés jogától.
A főpásztort tavaly májusban egy középkorú lengyel férfi jelentette fel, azzal vádolta, hogy 30 évvel ezelőtt molesztálta őt. Emellett felmerült a gyanú, hogy már nyugalmazott érsekként Gulbinowicz eltussolt a wroclawi főegyházmegyében történt pedofília-eseteket.

Főegyházmegyei “mea culpa”

A vatikáni döntés nyilvánosságra hozatala napján a wroclawi főegyházmegye nyilatkozatban kért bocsánatot a bíboros által megbántott személyektől. Közölték azt is, hogy Henryk Gulbinowicz súlyos egészségi állapotban van.
A bíboros arról is ismert volt, hogy a kommunizmus idején segítséget nyújtott a Szolidaritás mozgalomnak: érseki palotájában rejtették el a hatalmi szervek elől a független szakszervezet támogatására szánt pénzt. A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) újabb kutatásai szerint azonban a múlt század 70-es éveiben Gulbinowicz közeli együttműködést folytatott a kommunista titkosszolgálattal, titkosügynök-jelöltként, információs forráskét tartották számon.

Egyház a modernizáció küszöbén

A szombat este közzétett, 167 fejezetet tartalmazó dokumentum a modern társadalmakat érintő számos kérdéssel foglalkozik, a migrációtól kezdve, a virtuális valóság veszélyén át, és olyan kényes témákat is érint, mint a melegek helyzete, vagy az egyházat megrázó gyermekmolesztálási botrányok – írja a hvg.hu.

A nyilatkozat hangsúlyosan kiáll a nők komolyabb  szintű bevonása mellett, a különböző egyházi körök vezetésébe, hiszen mint fogalmaz : „a női hang hiánya szegényesebbé teszi a vitát és az egyház útját”.

A szinódus résztvevői kiálltak a homoszexuálisok hitéletbe való hivatalos bevonása mellett is:„a homoszexuális embereket nem szabad hátrányosan megkülönböztetni szexualitásuk miatt, hanem hitükben kísérni kell őket. Isten minden embert szeret, s így tesz az egyház is” – mondták ki.

Nem egyszerű a munka, amire Ferenc pápa vállalkozott. Legkézzelfoghatóbban akkor fogalmazta meg, amikor azt mondta szűk munkatársi köre előtt:

a Vatikán megreformálása olyan méretű feladat, mint az egyiptomi szfinx megtisztítása fogkefével. (Városi Kurír)

 

bíboros

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük