KultúraKiemelt hírek

Mentés Másként

Karsai Ildikó grafikusművész Makó egykor állt és ma is látható épületeit bemutató alkotásaiból nyílik Mentés Másként címmel kiállítás a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban kedden.

Arany-Tóth Attila felidézte, háromszázhúsz éve, hogy a tatár és a török dúlása után újratelepült Makó. Ebből az alkalomból látott napvilágot a grafikusművész kötete, amelyben a már lebontott és a még ma is álló, jellegzetes makói épületeket színes ceruzarajzokon megörökítő, az elmúlt két évtizedben készült műveit láthatják az olvasók.

A vásárhelyi múzeum három emeleti termében rendezett tárlaton most félszáz grafikai alkotást ismerhet meg eredeti formájában a közönség.

Karsai Ildikó közölte, hogy az idő süllyesztőjében eltűnt értékek mentésével húsz éve foglalkozik.

„A ma már nem látható, korábban lebontott épületekről igyekeztem minden fellelhető fényképet és tervrajzot összegyűjteni, s mindezt a makóiaktól – közöttük az egykori múzeumigazgatótól, Dr. Tóth Ferenctől – kapott információkkal kiegészítve készítettem el a képeket.”

Fotó: tornyaimuzeum.hu

A Marosmenti Natura Művésztelepet vezető alkotó grafikái olyan, ma már nem látható makói épületeket is bemutatnak, mint az 1941-ben lebontott, Hollósy Kornélia nevét viselő faszínház vagy a hatvanas években pusztulásra ítélt neológ zsinagóga, a romantikus stílusban épült Szent János kápolna, illetve Makó első emeletes polgári épülete, a Nasitz-ház.

A grafikusművész – aki a Marosmenti Natura Művésztelep vezetője – a kiállítás címével azonos címmel megjelent kötetéről a november 19-i megnyitón az alkotó, valamint Feledy Péter művészeti író, Urbancsok Zsolt levéltárvezető, a kötetben megjelent tanulmány írója és Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, a megnyíló tárlat kurátora beszélget a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás: MTI/tornyaimuzeum.hu

About Author

Szólj hozzá!