Míg napi szinten döbben meg az ország Mészáros birodalom gyarapodásától sokak figyelmét elkerülte egy hatalmas, ránk nézve a legveszélyesebb bevásárlás.
[mnky_ads id=”10551″]

Megvásárolta a Mátrai Erőműveket!

Még a sajtó is átsiklott a témán hiszen most minden a választásokról szól. De mi lesz a választások után? Az energia termelés magánkézbe adása egy olyan országban ahol energia importra szorulunk jelentős mértékben ott stratégiai jelentőségű egy ilyen vásárlás. Fontosabb mint sok szálloda stb.

A Mészáros féle Mátrai Erőművek jelenleg lignitre, biomasszára és földgázra épül. A vásárlásba természetesen beletartozik az erőműhöz tartozó hatalmas lignitmező is, ami 100 évre biztosítja a működést. De a gázzal és biomasszával működő turbinákon kívül már készül a napenergia felhasználásának kiépítése is. Szóval egy fellendülőben lévő jól hasznosítható és jövedelmező vásárlás volt ez. Ami félelmetes, hogy így a Fidesz kezébe került az ország energia termelésének 20 %-a.
[mnky_ads id=”10552″]

Mennyi az annyi?

A nagy teljesítményű Paksi Erőművön kívül természetesen vannak még kisebb víz, gáz, olaj vagy biomassza erőműveink. (Tiszai, Tatabányai, Borsodi, Budapestiek a teljesség igény nélkül összesen nem adnak annyi energiát mint a Mátrai Erőmű). Ezek a kis erőművek 3-110 MW teljesítményűek. Lássuk mennyi is 1 MW – ez egyenlő ezer KW-t óránként. Így könnyebb elképzelni a teljesítményt.

De itt most a lényeg nem is ez. Akár lesz kormányváltás, akár nem, a Fidesz kezében egy hatalmas stratégiai fegyver került. Mert az energia fontos abban az országban ahol függünk. A szlovákok mint legnagyobb exportőrök, 300-600 GW/hó, ukránok 100-250 GW/hó, horvátok 50-500 GW/hó exportot adnak szükség esetén. Elgondolkoztató, hogy az elmúlt 10 évben több mint 60 %-kal csökkent az erőműveink száma! Nem voltunk persze sohasem önellátóak, de ez jelentős akkor is.

Minket lakosokat mennyire érint  ez a bevásárlás?

A lakosság fűtésre 75% -t, meleg vízre 11 %-t, főzésre 7 % energiát igényel átlagosan, a világítás elenyésző. Tehát könnyűen elképzelhető egy választási vereség esetén a lakosság “büntetése” akár energia megvonással, csökkentéssel vagy áremeléssel. 

De a hazai agyon szidott multik akik munkát adnak a lakosság jó résznek is kaphatnak áremelést ezzel persze nem csak őket de minket is büntetnének. Képzeljük el a sok energiát igénylő autóipari vagy akár a kereskedelmi cégek energia szükségletének korlátozását esetleg áremelését.

Jó lenne figyelni ezekre a “bevásárlásokra” s majdan egy kormányváltásnál elgondolkozni nem kéne e gyorsan elsők között állami kézbe venni a Mátrai Erőművet?

(Vendég szerző: Rosta Ágnes)

[mnky_ads id=”10553″]

Kapcsolódó:

Már Mészárosé a Mátrai-erőmű többsége

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét