BulvárKiemelt hírek

Mészáros Lőrinc, a Kokas-rajongó: „többször is megfordultam a műhelyében”

meszaros-kokas

Kokas Ignác, a Kossuth-díjas magyar festő 2009-ben halt meg Válon, úgyhogy nem érhette meg, hogy a nemzeti Mészáros Lőrinc gázszerelőből a leggazdagabb magyar legyen. Így nem tudni pontosan, hogy milyen minőségében „járt” a festő műhelyében, lehet, hogy a fűtéssel volt valami probléma?

Nem rötyög: Mészáros galériát avat!

Átadóünnepség volt ma Felcsúton, megnyílt a Kokas Ignác hagyatékát bemutató képtár. Az 1926-ban a Váli-völgyben született festő alakját Mészáros Lőrinc idézte fel. Azt mondta róla, hogy a műhelyében többször is megfordult.

„Nagy hatású ember volt mind gondolkodását, mind művészetét tekintve, ezért döntöttek úgy, hogy a galériákban fellelhető képeit az alapítványon keresztül megvásárolják és megőrzik az utókornak”

meszaros-kokas
Fotó: Bodnár Boglárka/MTI/MTVA

A Mészáros által említett alapítvány a Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány, 25 millió forintot adott a képtárra. Nem kifejezetten ezt a profilja, bár az alcsúti arborétiumot is ők kezelik, de van miből támogatnia a kultúrát.

Foci-kultúra kapcsolat

Már 2017-ben is 6 milliárd forint árbevétele volt az alapítványnak, de ezt 2018-ban ezt több mint a duplájára növelték:13,3 milliárd lett az árbevétel. Ebből 8 837 659 000 forint volt az adózott eredmény.

Az átadóünnepségen Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára hangsúlyozta:

„a modern művészet feladata, hogy az alkotást látva, hallva eszünkbe jutassa az életet, egy pillanatot, amit elvihetünk haza és ezzel kicsit megváltoztatja az életünket”.

Kokas Ignácról elmondta, hogy

egyszerű asztalos legényből lett – tanulás útján – világhírű művész.

Ez lehet a kapcsolat Mészáros és Kokas között? Ja, nem, hiszen az előbbi úr nem lett kiemelkedő semmiben!

Említsük meg azonban, hogy a Mészáros famíliától nem áll messze a festészet,

hiszen, mint megírtuk, Mészárosné Kelemen Beatrix is jól forgatja az ecsetet. 2018 januárjában történt, hogy a Felcsúti Hírlap, ami az önkormányzat hivatalos, ingyenes hírlevele dupla oldalon tudatja, hogy Mészáros Lőrinc felesége festésre adta a fejét.

A lap műértője szerint  a művésznek tiszta és finom  lelke, valamint különös festői hivatása van. Képei gyógyítanak, a festéshez „fentről” kapja az indíttatást.

meszarosne
fotó: HVG

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A művésznő akkor visszafogottan úgy fogalmaz, hogy

nálam a színeknek rendkívüli jelentőségük van. Így például a sárga a fényt, a narancs a megvilágosodást, a lila pedig a spiritualitást jelképezi, s a színek valósággal élnek a képzeletemben és a képeimen

About Author

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Szólj hozzá!