Miért jó a konzultáció? —  Azért jó, mert jó… (by: Üvegtigris)

Párkányi Eszter, az Alapjogokért központ elemzője beszélt a Kossuth rádió reggeli műsorában arról, hogy miért fontos a pár napja meghirdetett Nemzeti konzultáció.

Lényeg a legitimáció

Az elemző szerint fontos, hogy a kormány visszacsatolásokat kapjon intézkedéseiről, hiszen az elmúlt hetekben, hónapokban valamilyen formában mindenkit érintett a koronavírus-járvány és annak hatása. Úgy látja, konzultáció eredménye egyfajta legitimációt is ad majd az annak alapján kialakított kormányzati álláspontnak Brüsszelben.

A nemzeti konzultációban szó lesz az Európai Bizottság eddig példa nélküli válságkezelési csomagjáról is, amiben közösen vállalna az unió adósságot. Párkányi Eszter szerint úgy néz ki, hogy ez a következő generációt is érinti, mert az adósságot 2028 és 2058 között fizetnék vissza.

Úgy tűnik, mintha büntetnék azokat a tagállamokat, akik időben cselekedtek. A magyar kormány időben lezárta a határokat, a különleges jogrend pedig lehetőséget adott arra, hogy gyors és hatékony intézkedéseket hozzon.

Több déli és nyugati tagállam nem lépett időben és súlyos károkat szenvedtek el, ezért azonban ne nekünk, közép-európaiaknak kelljen a zsebünkbe nyúlnunk – tette hozzá az Alapjogokért Központ elemzője.

Hol a bibi?

Párkányi hasonlóan a kormányközeli médiához és intézetekhez szintén nem bajlódik azzal, hogy valami elfogadható magyarázatot izzadjon ki magából a megmagyarázhatatlanra. Ő is beéri az elmúlt napokban unásig ismételt legegyszerűbb csúsztatásokkal, azaz, legitimáció Brüsszellel szemben, mi fogjuk fizetni mások adósságát.

Az ember egy magát elemzőnek nevező megszólalótól annál azért többet várna, mint, hogy eltagadja, a közösséghez tartozás egyik alapelemét a szolidaritást, pláne, ha az még komoly anyagi nyereséggel is jár, hiszen Magyarország is bőségesen részesedik majd a létrehozott alapból, az pedig.

Nem mellesleg őrületes  pofátlanság arról beszélni,

hogy majd esetleg a rosszabb helyzetbe lévő országokat egy távoli jövőben ami

“nem is biztos, hogy eljön valaha”

ki kellhet segíteni. Bizony pofátlanság ez egy olyan ország vezetésétől, amelyik euró milliárdokat égethetett el a közösség kohéziós alapjából még a legközelebb múltban is.

Az Alapjogokért központ elemzője arról -természetesen- egyetlen szót sem szól, hogy egy ilyen könnyedén meghekkelhető konzultáció semmilyen legitimációt sem jelenthet egy olyan országban, ahol a lakosság jelentőrésze úgy véli, igazmondási deficittel terhelte magát a kormány, és ne feledjük, közismert Orbánékról Brüsszel véleménye is.

Ellentétben Párkányi Eszterrel én azt a következtetést vonom le, hogy ez a konzultáció úgy jó, ahogy az Üvegtigris című filmben Szarvas József karaktere mondja a Wartburgról, azaz:

“Azért jó mert, jó.”

Pálmai Tamás

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Egy hozzászólás itt: “Miért jó a konzultáció? —  Azért jó, mert jó… (by: Üvegtigris)

  • Avatar
    2020.06.01 - 18:37
    Közvetlen hivatkozás

    Magam is úgy gondolom, hogy gyomorforgató képmutatás és farizeuskodás az összes úgynevezett konzultáció.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük