Migránskaraván felszámolva, buszokkal szállították el a tüntetőket

Ahogy arról csütörtökön a Városi Kurír is beszámolt  néhány száz főből álló migráns csoport érkezett a déli határunkhoz. A résztvevők hosszabb távra akartak berendezkedni, de a békés csoport csak néhány órát maradhatott.

A magyar oldalon teljes volt a készültség

“A kerítés mögött egy sorban álltak rendőrök, egyszerre maximum 50-en, a szerb oldalon kevés rendőr volt, és azok sem próbálták megállítani a menekülteket, senki sem akadályozta őket abban, hogy a határhoz menjenek. Írja tudósításában az Index majd így folytatja: A menekültek között volt jónéhány kisgyerek is, akiket este a szüleik a határkerítéshez küldtek a rendőrökhöz, hogy ők tartsák fel a táblákat olyan feliratokkal, mint hogy “gyermekeink jobb életet érdemelnek”, illetve azt ismételgették, hogy nyissák meg a határt.

A szerb oldalon cselekedtek

Este a szerb védelmi miniszter is megjelent a helyszínen, és azt nyilatkozta, álhírt terjesztettek a szerbiai menekültek között arról, hogy meg fogják nyitni a magyar határt, ezért is jöttek ide ennyien az országból több helyről is. Az országban 6 ezer körüli számban vannak jelen migránsok, akik a magyar határzár után leginkább Horvátország irányába próbáltak továbbjutni.

Estére tökéletes patthelyzet alakult ki, a migránsok többsége már ült, vagy feküdt, arra készülve, hogy az éjszakát ott töltik. Eközben egyre lassulóbb ütemben, de még érkezett néhány 4-5 fős csoport. Többek taxival jöttek ki a határhoz Szabadkáról. Az egyértelmű volt, hogy a határt a magyar fél nem fogja megynitni, már csak az volt a kérdés, hogy mi lesz ebből az egészből a szerb oldalon.

Rapid akció

Hajnal egykor ki is derült, hogy zárják rövidre a szerbek ezt az egészet:

Megérkezett 15-20 busz, jó néhány kisbusznyi rendőr majd miután kizavarták a határátkelőterületéről az össze újságírót, buszra tették a menekülteket 
Hajnal kettőkor hajtott ki egyszerre vagy 6-7 tömött busz, és ment velük több rendőrségi kisbusz is. Hogy a határátkelésre rákészült embereket és családokat mennyire kellett noszogatniuk a rendőröknek a buszraszálláshoz a hajnali hidegben, nem tudjuk, nem láthattuk.
A buszok a menekülteket a befogadóközpontokba vitték, azt is hallottuk, hogy elképzelhető, hogy egyenesen egészen a macedón határ közelébe, Presevo városához. Mivel a szerbiai táborok nem zárt táborok, így minden bizonnyal annyi értelme volt a műveletnek, hogy az a párszáz embernek újabb napokba teljen, hogy eljussanak vagy a magyar, vagy a horvát határhoz.”

A teljes cikk itt olvasható az Indexen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük