Milyen lelki állapotban van? – A pszichológusok kedvenc tesztjéből megtudhatja

Hogy érzi most magát? Mit gondol, hogyan látják most Önt a szerettei vagy az ismerősök? A pszichológusok egyik kedvenc tesztjéből megtudhatja. Ha felkészült jöhet egy kis önismeret, tartson velünk!

Melyik szimpi első látásra?

A lélekgyógyászok tapasztalatból tudják, szinte mindenből lehet (és érdemes) pszichológiai tesztet alkotni. A lényeg minden esetben az, hogy messzemenő következtetéseket ne vonjunk le az eredményekből, csupán arra használjuk, amire készültek, nevezetesen, hogy egy kicsit elgondolkodjunk önmagunkon, kapcsolatainkon és terveinken, ennyi az önismeret

Pip Wilson brit pszichológus eredetileg iskolás gyerekek tanulási nehézségeinek vizsgálatára használta; később bebizonyosodott, hogy a teszt felnőtteknél is kiválóan alkalmazható. Általános, kötelező érvényű instrukció nincs hozzá, a szakemberek kreativitásán múlik, mire használják az ábrát.

És most lássuk az alábbi, jellemzően a patológiás (beteges) vonásokra kevésbé kihegyezett, a pszichológusok körében népszerű, úgynevezett „Blob Tree” teszt egyik legismertebb változatát!

Az ábrán látható figurák mindegyike más és más lelkiállapotot és pozíciót fejez ki. Először keressük meg azt a figurát, amelyikkel a leginkább azonosulni tudunk, majd válasszuk ki azt, amelyik helyében a legszívesebben lennénk.

Az első választás arról árulkodik, hogy milyennek látjuk magunkat, a második arról, milyenné szeretnénk válni. Az önismereti munkánkat segítheti, ha azt is megpróbáljuk „belőni”, hogy vajon melyik figura az, amely megjelenítene minket a barátaink, családunk, kollégáink szerint, vagyis hogyan látnak minket mások.

Az egyes kérdésekre adott válaszok alapján, érdemes egy kicsit azon elmerengeni, hogy miért alakult így, és vajon mit tehetnénk azért, hogy az áhított pozíciókat elérjük.

 

Milyen lelki állapotban van?

A figurák – pozícióik alapján – különböző állapotokat jeleznek

Nyugi, csak egy kis önismeret:

1-es figura: Ön most inkább kerülné a kudarcot. Ugyan szeretne előrébb jutni, talán dolgozik is a tervei megvalósításán, de óvatos, ezért a sikerélmények is váratnak magukra.

2-es figura: Most (vagy általában) támaszként szolgál másoknak.

3-as figura: Szeretne előbbre jutni, de ehhez segítségre van szüksége.

4-es figura: Stabil, kiegyensúlyozott pozícióban van, nem vágyik most többre.

5-ös figura: Ereje fogytán van, ideje volna „feltápászkodni” segítséggel, vagy anélkül!

6-os figura: Óvatosan ugyan, de jól halad céljai megvalósítása felé. Ne álljon meg!

7-es figura: Egy kissé most megpihent. Lehet, hogy megijedt attól, amit elért?

8-as figura: Nem vágyik mások társaságára, jobban érzi most magát egyedül. Nincs is ezzel semmi baj!

9-es figura: Bizonyos határokon belül „bevállalós”, de nem kockáztat aránytalanul túl nagyot.

10-es figura: Végre elérte a célját, meglehet, nem megy tovább, de az is lehet, hogy egy kis pihenő után új terveket sző.

11-es és 12-es figura: Elemi igénye van a társas kapcsolatokra. Csak mások társaságában érzi magát biztonságban.

13-as figura: Elérte végre a célját, valamiért mégsem elégedett és magányos. Csak Ön tudhatja, miért… Ha ráébred az okokra, változtasson vagy kérjen segítséget!

14-es figura: Válságban érzi magát, zuhan az ismeretlenbe (fontos tudni, hogy akár puhára is eshet, vagyis lehet, hogy éppen ez a válság készteti a „jó” irány megtalálására).

15-ös figura: Elérte a tökéletes állapotot, csupán egy feladata van: minél tovább megőrizni ezt a pozíciót.

16-os figura: Igazi jó csapatjátékosként a társaival (szeretteivel) együtt elérte a célját. Élvezze ezt a kellemes állapotot!

17-es figura: Tudja, hogy szüksége van másokra, az ő segítségükkel elérte a célját. Ne feledje, hogy nem ment egyedül!

18-as figura: Segíti a társait (szeretteit), így együtt elérték a céljukat, és az Ön támaszával meg is tartják a pozíciójukat.

19-es figura: Elérte, amit akart, de aggódik, hogy céljai megvalósítása közben netán másnak kárt okozott.

20-as figura: Komfortosan érzi magát a csúcson, szeret ott lenni és nem szédíti a felelősséggel járó magaslat.

21-es figura: Magasra ért, de nem boldog. Biztos, hogy ezt akarta?

De most komolyan:   Veszélyes és káros lehet a „metoo” kampány

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük