Mire (is) jó a veszélyhelyzet bevezetése? Például népszavazáshoz gyűjtött aláírásmegsemmisítésre?

A Hell energiaitalt is gyártó cégcsoporthoz tartozó Avalon Park Kft. nagyszabású tervei miatt hónapok óta forrong Tata, ahol helyi civilek a veszélyhelyzet alatt is folyamatosan küzdöttek a beruházás ellen. A terv szerint 120 szobás szálloda épülne a tó nyugati partján két egymás melletti telekre, amelyek egykor az Esterházy családé voltak.

Túl sok renitens aláírás gyűlt össze?

Mérce ír arról, hogy a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, ami rendelkezik arról, hogy a járvány miatt meg kell szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást:

nem lehet aláírásokat sem gyűjteni, illetve időközi választások sem tarthatók.

Ezt vélhetően a veszélyhelyzet miatti rendkívüli jogrend vége után lehet majd újra megtenni.

Kérdés, hogy mi lesz azokkal a népszavazási kezdeményezésekkel, ahol már eddig is folyt az aláírásgyűjtés. Ilyen helyszín például Tata, ahol az Öreg-tó partjára tervezett hotel ellen küzdenek hosszú ideje a civilek.

<< További friss hírek! >>

Az aláírásgyűjtésből már csak hat nap lenne hátra,

és a civil szervezők a rendelet megjelenése után abba is hagyták a gyűjtést, ugyanakkor a Mérce szerint döbbenten fogadták, hogy Dr. Horváth József jegyző, a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetője a kemma.hu-nak adott nyilatkozatában elmondta, hogy külön állásfoglalást kértek a Nemzeti Választási Irodától arról, mi a teendő az eddig összegyűjtött aláírásokkal.

Az NVI állásfoglalása szerint

az eddig gyűjtött aláírások nem használhatók fel a népszavazási kezdeményezéshez, és meg kell őket semmisíteni. Ha vége a rendkívüli jogrendnek, akkor öt nappal később újra el lehet kezdeni a gyűjtést, ismét 30 nap áll majd rendelkezésre, de az elmúlt három hét során szerzett aláírásokat nem lehet felhasználni.

Szalay Ildikó, a Stop Avalon! Tata civil csoport alapítója azt mondta a Mércének, hogy ügyvédek segítségével bírósághoz fordulnak, de tüntetést is szerveznek, hiszen rengeteg munkájuk veszne oda. Több mint hatezer aláírást gyűjtöttek össze, bőven teljesítve a népszavazás kiírásához szükséges 4175 darabnál.

„Azt is felajánlottam a jegyző úrnak, hogy a mai nap folyamán azonnal átadom neki az összes aláírt ívet, de erre sem kaptunk már lehetőséget. Azt mondták, hogy ha át is adjuk, akkor ők semmisítik meg az egészet, ha viszont nem adjuk át, akkor nekünk kell megsemmisítenünk”

– mondta el Szalay a Mércének. A lapnak nyilatkozott egy jogász is, aki szerint

egyáltalán nem következik az NVI jogértelmezése a jogszabályból.

Emlékeznek?

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük