Connect with us

Bulvár

Mit ígér az időjárás?

időjárás
Megosztás

Ez a mostani összevissza időjárás, továbbra sem nyugszik. Minden ugyan olyan bizonytalan marad mint eddig volt. Igazán biztosat még a hétvégéig sem lehet mondani, csak valami „alighanem” félét.

Továbbra is…

Csütörtök délután marad a fülledt, nyárias időjárás. Gomolyfelhősödések zavarják időnként és helyenként a napsugarakat. A felhőzetből elsősorban az ország északkeleti harmadán várható, de ott is csak szórványosan záporok, zivatargócok előfordulása. Egy-egy kis körzetet érintő, de heves (szélviharral felhőszakadással átmeneti jégesővel is kísért) vihargóc kialakulásához is kedvezőek lesznek a légköri feltételek. Este, északkeleten még lehetnek zivatarok, de már gyengülőben, miközben az északnyugati, nyugati határvidék térségében nő a csapadékhajlam. Az ország nagyobb, középső területén ekkor is csak elvétve valószínű eső. Éjszaka eleinte csökken a csapadékhajlam, északkeleten a felhőzet is lecsökken, miközben nyugat felől erősebb felhősödés terjeszkedik. Hajnalban, délnyugaton, nyugaton egyre többfelé eleredhet az eső, másutt csak jelentéktelen mennyiségben fordulhat elő szórványos zápor.

Péntekre egy ciklon hidegfrontja éri el hazánk térségét nyugat felől, melynek köszönhetően magas légköri labilitás és páratartalom okozta fülledt, nagyrészt felhős záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárási helyzet alakul ki. Szórványos, több hullámban is érkező, helyenként kiadósabb esőket, záporokat, zivatarokat adó csapadékzóna éri el az országot. Délelőtt a Dunántúl térségében, illetve a délelőtt második felében már az északi országrészben is eshet eső, lehet zápor. Inkább csak a Tiszántúlon süthet ki időszakosan a nap. Az ország délkeleti felén kicsi a csapadék valószínűsége. Délután országszerte erősen gomolyfelhős, fülledt időben, a keleti országrészben is megjelennek a szórványos záporok, zivatargócok. A nyugati országrészben átmenetileg csökkenni látszik a csapadékhajlam, előbújhat a nap, de a délután második felétől újabb vihargócok kialakulására látszik esély a Dunántúlon. Északnyugaton, ahol a legkevésbé valószínű napfény jelentősebben visszaeshet a hőmérséklet, míg keleten, délkeleten fülledt, kifejezetten meleg nap valószínű.

A hétvégre (ma még) jót ígér

Szombatra előreláthatólag már távozik a ciklon térségünkből, országszerte lecsökken a felhőzet, naposra fordul az idő. Az északi országrészben látszik továbbra is számottevőbb esély szórványos, összességében kevés helyet érintő, helyi záporok, zivatarok kialakulására. Északnyugaton mérsékeltebben meleg idő, keleten, délkeleten nyári fülledtség ígérkezik.

Vasárnapra kifejezetten meleg, viszont ismét kissé felhősebb, illetve változóan felhős-napos időre van kilátás. A mérsékelt felhősödések mellett, napközben csak elvétve látszik esély futó záporeső előfordulására, majd az esti időszakban, a délnyugati, éjjel a nyugati és déli országrészben nő a csapadékhajlam, záporok, zivatargócok formájában.

Véget ért a kétnapos időjárási nyugalom

Hétfőn – már növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – ismét egy ciklon érheti el térségünket nyugat felől. Érkezésével nyugat felől felhősödésre és sokfelé, de szórványosan kialakuló záporok, zivatarok kialakulására lehet számítani. A nap folyamán növekvő eséllyel megjelenhetnek heves zivatarok is! Északnyugaton hűvös, keleten még fülledt meleg idő a valószínűbb.

Kedden a ciklon hidegfrontja előreláthatólag kelet felé sodorja a magas nedvességtartalmú, labilis légtömeget. Nyugaton élénkülő ÉNY-i szélre, csökkenő felhőzetre és egyre több napsütésre, míg keleten még szórványos esőkre, zivatarokra látszik nagyobb esély.

Szerdától – jelentős bizonytalansággal, de – nyugodtabb légköri helyzet kialakulása körvonalazódik. Tartósan lecsökkenhet a csapadékhajlam, alapvetően napos és az évszakos átlagnál melegebb idő körvonalazódik- Eumet.

Ezeket olvasta már?

időjárás

Szerző