A javallat értelmében – ha a parlament is rábólint – cirka 60 millióig a hivatali visszaélés nem minősülne bűncselekménynek. Ez a törvénymódosító terv – már csak az összegét nézve is – nem a kisember stiklijeit hivatott semmissé tenni.
[mnky_ads id=”3427″]

Lehetne pát milliócskával több?

A történet a szomszédos Romániában esett meg. A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem először enyhítené a hivatali visszaélés büntethetőségét. Cătălin Rădulescu, a párt képviselője 38 kollégája támogatásával olyan módosítást nyújtott be a büntető törvénykönyvhöz, amely 200 000 euróban szabná meg azt az értékhatárt, amely alatt a hivatali visszaélés nem minősül bűncselekménynek – írja a foter.ro.

Akinek ismerős lenne Rădulescu neve: ő az a képviselő, aki a januári tüntetések idején azzal hencegett, hogy van neki egy AKM gépkarabélya, amellyel akár ki is mehet a tüntetők közé és 2016-ban jogerősen másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság vesztegetés és képviselői tisztségével összeegyeztethetetlen pénzügyi tranzakciók miatt.

A Btk. 297-es cikkelyéhez benyújtott javaslat értelmében a hivatali visszaélés csak akkor lenne büntethető, ha az okozott kár jelentős.

„Azon közhivatalt betöltő személy, aki hivatali feladatai ellátása közben nem tesz eleget kötelességének, vagy törvényellenes cselekedetet követ el, és ezzel 200 000 eurót meghaladó kárt okoz egy magán- vagy jogi személynek, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható és eltiltható a közhivatal betöltésétől”

– olvasható a tervezetben.

A gyanú szerint az egész mesterkedés valódi oka az lehet, hogy próbálják menteni a bűnözői csoport létrehozásával vádolt pártelnököt, Liviu Dragneát, aki ellen 180 000 lej értékű kárt okozó hivatali visszaélés miatt zajlik büntetőeljárás. Ez a dél-romániai Teleorman megyei önkormányzat elnöki idejére datálható.

A Btk. jelenleg nem szab meg alsó értékhatárt, és kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a hivatali visszaélést. Rădulescu azonban nem elégszik meg ennyivel: a szabadságvesztés letöltésének módját is módosítaná. Így a három évig terjedő szabadságvesztést az elítélt otthonában tölthetné le, illetve az is, akit három évet meghaladó időtartamú szabadságvesztésre ítéltek, de idősebb hatvan évnél, vagy súlyos betegségben szenved.
[mnky_ads id=”3427″]
A kormánypárti képviselő nem érné be ennyivel, a büntetőjogi perrendtartás feljelentésre vonatkozó cikkelyét is módosítaná. Ennek nyomán a feljelentés hat hónapig tehető meg azt követően, hogy a feljelentő tudomására jutott a bűncselekmény, kivételt képeznek a személy elleni és a nemzetbiztonság elleni bűncselekmények. Amennyiben a feljelentő a megszabott határidőn belül nem tesz feljelentést, büntetőjogilag felelősségre vonható, feljelentése pedig nem használható fel bizonyítékként.

Módosulna  a vesztegetés elfogadásának meghatározása is. Kikerülne belőle, hogy bűncselekménynek minősül a más személyt jogosulatlan haszonhoz juttató cselekedet, a kiróható szabadságvesztés alsó határát pedig a jelenlegi háromról egy évre csökkenti.

Csak remélni tudjuk, hogy a magyar országgyűlésben helyet foglalók közül senki nem böngészi az oly kies Románia újdonságait és még a habony-vezéreltéknek sem kerül a szemük elé a hír.
[mnky_ads id=”3390″]

Korrupcióval szemben zéró tolerancia – mondta az illiberális kormány és nem szakadt rájuk a plafon

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét