Még az Iszlám Állam uralma előtt is elképzelhetetlen volt a 31 éves Naszrinnak, hogy késő estig dolgozzon egy női ruhákat árusító boltban. Most ezt teszi. Ezt is.
[mnky_ads id=”10551″]
Irak második legnagyobb városának jó részét szétlőtték, amikor fél évvel ezelőtt visszafoglalták a dzsihádharcosoktól. De azokban az utcákban, melyek jobb állapotban úszták meg az ostromot, az élet újra pezseg. Jobban, mint valaha – állítja riportjában az AFP. Elnyomás, éhínség, romok, depresszió – ezek voltak itt a mindennapok. Csoda, de túléltük – meséli Naszrin. Hosszú rémálmon vagyunk túl és most egy egészen más világra ébredtünk. Olyan volt, mintha elvesztünk volna a sivatagban, elvágva mindentől. És most hirtelen kiderült, hogy jól is érezhetjük magunkat.
[mnky_ads id=”10552″]
Naszrin egy csillogó új butikban dolgozik, amely most nyílt meg a Tigris keleti partján. Szűk farmereket és színes felsőket árul, Törökországból. A hangszórókból popzene szól, körülötte férfikollégák. A vásárlók az éjszakai sétálók közül kerülnek ki. A kirakatban a bábun miniszoknya feszül.

- Hirdetés -

Mindez teljességgel elképzelhetetlen volt korábban. Moszul a konzervativizmusáról volt mindig is híres, így nem csoda, hogy miután az amerikaiak vezetésével 2003-ban megfosztották Szaddám Huszeint a hatalmától, a város az iszlamisták fellegvára lett. Aztán amikor az Iszlám Állam foglalta el 11 évvel később, olyan szigorú felfogást erőltettek a lakóira, mint soha még.

“Ha egy lányt és egy fiút együtt találtak, akár ki is végezhették őket” – mondja a 21 éves Rahma. Most a moszuli egyetem, ahol angolt tanul, tele van zselézett hajú fiúkkal és színes kendős lányokkal.

Még az Iszlám Állam előtt is elképzelhetetlen volt, hogy a lányok az otthonukon kívül dolgozzanak, pláne férfiak társaságában. Hacsak nem a közigazgatásban.

Ziad Dabbagh a minap nyitott vendéglőt, hogy ne kelljen kilométerek tucatjait utazniuk azoknak, akik be akarnak ülni valahova vacsorázni. Családok esznek, fiatalok teáznak a teraszokon és a falak között. A szomszéd házban, egy zöld üvegajtó mögött férfiak kortyolgatnak színes gyümölcsleveket. Közben kártyáznak és biliárdoznak, vízipipáznak. A tulajdonos, Mazen Aziz májusban nyitotta meg a helyet, akkor még heves harcok folytak az óvárosban, a folyón túl. A biliárdklub a dohányzó, kártyázó férfiakkal, a hangos zenével első számú célpontja lett volna a dzsihadistáknak. Akik több mint egy évtizedig határozták meg a város arculatát, már az Iszlám Állam előtt is. “Moszulban évekig senki nem volt az utcákon este 6 után. Most hajnali 2-kor vagy 3-kor is félelem nélkül sétálok haza” – mondja a tulajdonos. “Új élet kezdődött.”

Karakai Ildikó

Globoport

Kapcsolódó:

Tízszer annyian haltak meg Moszul ostromában, mint amennyit eddig bevallottak

[mnky_ads id=”10553″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét