Mihai Tudose román kormányfő azzal a sokkoló mondattal indította a 2018-as évet, hogy akasztással fenyegette a székelyeket.
[mnky_ads id=”10551″]

A sokkoló mondat

Idézzük pontosan, mit is mondott a miniszterelnök:

- Hirdetés -

“ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet.”

A Mandinernek Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke így kommentálta a kijelentést:

„Sokkolt a miniszterelnök kijelentése. Azzal kezdte, hogy visszavezetné a halálbüntetést, aztán néhány órával később már azt is elmondta, hogy kik fognak lógni. Egy ilyen kijelentés után Európában nem maradhat hivatalban egy miniszterelnök. Mindegy, hogy egyetért vagy nem ért egyet egy közösség politikai programjával, de akasztással egyetlen állampolgárt sem fenyegethet.”

Az RMDSZ vezetője szerint fölmerült a per lehetősége, még fontolóra veszik a kollegáival, hiszen Tudose kijelentése több tényállást is kimerít a román büntető törvénykönyvben:

“De egy politikai pártnak nem feladata a pereskedés. Az RMDSZ soha nem is tett büntetőfeljelentést, így most is inkább nemzetközi szervezetekhez fordulunk és tájékoztatjuk a nagykövetségeket. Nem tartom kizártnak, hogy mások megteszik majd a feljelentést.”

Kelemen Hunor elmondta, először a bukaresti diplomáciai testületeket tájékoztatták angol nyelvű levélben az esetről, de a kisebbségi jogi kérdésekkel és diszkriminációval foglalkozó EBESZ-hez és a román Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz is fordulnak az ügyben:

„Korábban is elmondtam, hogy akkor lesznek rendben a kisebbségek ügyei, ha a kisebbségek mondják. Addig, amíg a miniszterelnök halállal fenyegetőzik, nem. Azért is döbbentem meg, mert Tudose a kisebbségekkel kapcsolatban semmi hasonló kijelentést nem tett az elmúlt húsz évben.”

Elfogadhatatlannak tartja, már eltelt több mint negyvennyolc óra és még egyetlen román politikai vezető sem határolódott el Tudose kijelentésétől:

“Miért? Talán azért, mert egyetértenek vele? Lassan meg kéne érkeznie Romániának a 21. századba, de ettől nagyon távol van. Amikor a ’30-as évek Németországában hasonló kijelentések hangoztak el, az előrelátóbbak emigráltak. Ön szerint komolyan vehető fenyegetést jelentenek Tudose szavai? Az a határozott álláspontom, hogy nem szabad félni. Nem lesz itt akasztás, odáig nem fogunk eljutni. A 21. századi Európában szó sem lehet ilyesmiről .”

Nyelvtani magyarázat

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter teljes mértékben elfogadhatatlannak, az európai értékekhez és a 21. századhoz méltatlannak tartja Mihai Tudose román miniszterelnök magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatos nyilatkozatát, és közölte, hogy az ügy miatt pénteken reggel a Külügyminisztériumba rendelték Románia budapesti nagykövetét. Világossá tették számára a magyar kormány álláspontját, a nagykövet pedig “bizonyos nyelvtani magyarázatot” próbált adni a kijelentésre.
[mnky_ads id=”10553″]
Nem volt etnikai vonatkozása Mihai Tudose szerdai nyilatkozatának és Románia egységéről beszélő miniszterelnök nem tett magyarellenes kijelentést – állítja a bukaresti külügyminisztérium, annak apropóján, hogy a magyar külügy pénteken Tudose akasztós fenyegetése miatt berendelte a román nagykövetet. A román külügy nem kért bocsánatot az elhangzottakért.

Csak emlékezet frissítésként. A magyar külügy hasonló ostoba nyelvtani magyarázattal igyekezett mentegetni a napokban Orbán Viktor Bild Zitung nyilatkozatának azt a mondatát, hogy “A muzulmán migránsok nem menekültek, hanem megszállók”, szerintük ez  magyar szövegkörnyezetben másként cseng. Na ne szórakozzunk se ott, se itt!

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A román miniszterelnök őshonos kisebbségek törvényes törekvéseit veszi semmibe, fenyegeti őket és uszít ellenük A magyar miniszterelnök pedig illegálisan messze földről Európába erőszakosan beáradó, más kultúrájú, más vallású, Európát felforgató bevándorlókról beszél, ami nem gyűlölet, hanem szolidaritás az őslakosokkal, mert őket is megilleti a szolidaritás, hamár Merkel és az EU-vezetők ezt nem tartják fontosnak.

    • ….ha valaha oda jutnának,hogy megkapják a székelyek az autonómiát,az magával vonná az összes kisebbség autonóm jogát is…ez annyira egyszerű…mit szólnának akkor,ha a magyarországi németek,románok,szlovákok stb . kérnének autonómiát?…Vagy azok nem őslakosok?…mert nem “őshonos faj”?…

      • A román miniszterelnök a székelyek akasztásával fenyegetőzött. Én ezt a konkrét uszítást ítélem el. Persze idegesek és félnek, mert jogtalanul bitorolják Székelyföldet. Az itteni németekkel, románokkal, szlovákokkal is ez a helyzet? Nem tudok róla, de azért csak foglalkozzon az üggyel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét