Nagyon klassz a Biodóm, de nincs rá 20.000 milliója Budapestnek – nem beszélve a havi 1.000 milliós fenntartásról

Mintegy 20 milliárd (20.000 millió) forint hiányzik a az fővárosi állatkert befejezéshez, amire Budapestnek nincs pénze. A Népszava információi szerint ezt a pénzt a fővárosi önkormányzat nem tudja és nem is fogja előteremteni.

Biodóm-projekt, ami ha elkészül is, havi 1.000 millióba kerül

A fővárosi önkormányzatban az az elvi döntés született, hogy Budapest nem fogja kifizetni az állatkertbe tervezett Biodóm befejezéséhez szükséges 20 milliárd forintot

– írja városházi forrásokra hivatkozva a Népszava. A lap szerint ennek az az oka, hogy

nincs miből.

Kedden számoltunk be arról, hogy bedőlhet a Biodóm-projekt, ha az állam vagy a főváros nem fizet plusz 20 milliárd forintot a biodóm befejezésére. A probléma a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsülésén is szóba került, Karácsony Gergely főpolgármester ott közölte, a fővárosnak nincs erre plusz 20 milliárd forintja, a kormány pedig nem tűnt segítőkésznek, kommunikációjuk alapján úgy tűnik, ők ezt fővárosi beruházásnak – így problémának – tekintik.

Karácsonyék a kormánnyal ellentétben…

állami beruházásként tekintenek a Biodóm-projektre, ami jelenleg 75 százalékos készültségű.

Eredetileg 16 milliárd forint lett volna a beruházás költsége, mára már 63 milliárd forintra becsülik a végösszeget.

A Népszava szerint a főváros a Biodóm havi fenntartási költsége miatt is próbálja letolni magáról ezt, ami

egymilliárd forint körül alakulna, és erre szintén nincs pénz.

Sajna nem megy…..

A Népszava több forrásból származó értesülései szerint az ügyben a főváros vezetése azt az elvi döntést hozta, hogy egyetlen fillért sem tud a Biodóm fejlesztésre fordítani, ennek leginkább praktikus oka, hogy nincs miből. A másik ok a brutális fenntartási költségek: információnk szerint a Városházán azzal számolnak, hogy havi szinten egymilliárd forintot meghaladó összeg lenne – ami éves szinten szintén már olyan jelentős, amely nem gazdálkodható ki Budapest költségvetésből.

Bizonytalanság, bizonytalanság hátán

A Biodóm ügye téma volt Gulyás Gergely miniszterelnökségi miniszter és Karácsony Gergely főpolgármester múlt heti megbeszélésén is, amire a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában került sor.

Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója a hét elején tartott bejáráson – az Index tudósítása szerin – úgy nyilatkozott, hogy elég sok bizonytalanság van egy ekkora nagyságrendű beruházás megvalósítása és üzemeltetése terén, mint mondta

“két dolgot nem tudunk még: hogy mennyi lesz a bevétel és mennyi a kiadás”.

Az igazgató viszont cáfolta az a korábbi információt, mely szerint extrém magas lenne majd a Biodóm áramfogyasztása, számításaik szerint az nem egy kisebb kerületével, hanem csak egy  plázáéval lesz egyenlő.

Becso

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük