Nagyot zuhant az amerikai tőzsde

Jelentős eséssel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. Zuhannak az ázsiai és az ausztrál tőzsdeindexek is.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe eddig soha nem látott mértékben, 1600 ponttal zuhant, százalékos viszonylatban pedig 2011 augusztusa óta nem látott mértékben veszített értékéből.

A kereskedés végére valamelyest javult, így a korábbi záróértékhez képest 1175,21 ponttal, 4,6 százalékkal esett. 24 345,75 ponton zárt, azaz a 25 ezer pontos lélektani határ alá került.

Január 26-án 26 616 ponttal még rekordértéken volt, hétfőn viszont teljesen elvesztette a tavalyi évben elért erősödését.

Az S&P 500-as mutatója 113,17 ponttal, 4,1 százalékkal gyengült, és 2648,96 ponton fejezte be a kereskedést.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 273,42 ponttal, 3,78 százalékkal ment lejjebb, 6967,53 ponton zárt.

Az indexek mostani nagy gyengülése az év eleje óta felhalmozott árfolyamnyereség korrekciójának tulajdonítható, amihez a kötvényhozamok múlt heti számottevő mértékű emelkedése adta meg a kezdőlökést.

Zuhannak az ázsiai és az ausztrál tőzsdeindexek is

Az ázsiai piacokon is éreztette hatását az amerikai bezuhanás. Szokatlan módon a Fehér Ház megszólalt és az aggodalmát fejezte ki.

Az ázsiai és az ausztrál részvénypiacokat is megrázta az amerikai tőzsdék hétfői bezuhanása: a Nikkei 4 százalékot zuhant, miközben – hasonlóan az USA-hoz – óriási, a harmincnapos átlag kétszeresét meghaladó forgalmat jegyeztek fel.

A zuhanásra szokatlan módon a Fehér Ház is reagált, a közlemény pedig még ennél is szokatlanabb lett: a washingtoni vezetés aggodalmát fejezte ki a tőzsdei történések miatt.

Elemzők mindenesetre nem tartanak attól, hogy válság van kibontakozóban. A zuhanást egyfelől a 2009 óta tartó emelkedés utáni korrekciónak tudják be – a Dow és a Nasdaq még mindig nagyjából 40 százalékkal a Donald Trump megválasztása előtti szint fölött jár.

(Forrás: MTI, hvg.hu)

Kapcsolódó:

Matolcsyt nem zavarja, hogy elítélt bűnöző irányít egy tőzsdei céget

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük