Ez a napKiemelt hírek

Matolcsyt nem zavarja, hogy elítélt bűnöző irányít egy tőzsdei céget

Matolcsynak

Még mindig egy Kulcsár-ügyben jogerősen elítélt, a cégvezetéstől ráadásul eltiltott bűnöző irányít egy milliárdos tőzsdei céget, de ezt valamiért a felügyeletet ellátó MNB tavaly március óta nem vette észre.

Szokatlan módon vagdalkozni kezdett Matolcsy jegybankja, miután a HVG hetilap múlt heti számában beszámolt arról, hogy éveken át törvénysértő határozatokat hozhattak. Ez azt jelentené, hogy még a brókerügyben is szabálytalanul járt el az MNB, ami a pénzügyi felügyeletet ellátó jegybank számára fölöttébb kínos. Az MNB a visszatámadás módszeréhez folyamodott: nyilvános közleményben állították, hogy „egy hetilap” próbálja megfúrni a brókervádlottakkal szembeni „jegybanki szigort”. Odáig mentek, hogy azt állították, az „újságírás alapvető etikai szabályainak mellőzésével” sugalmazott a hetilap, miközben ők mindent megtesznek, hogy „a fogyasztók, befektetők érdekét képviseljék a brókervádlottakkal szemben”.

Mindez azért különösen pikáns Matolcsyéktól, mert a saját magát közleményében rettenthetetlen szigorral eljáró hatóságnak beállító jegybanknak ugyanis felügyeletként tavaly március óta nem tűnt fel, hogy még mindig egy Kulcsár-ügyben jogerősen elítélt bűnöző irányít egy milliárdos tőzsdei céget.

A 2003-ban kirobbant brókerbotrány 2017 márciusában zárult jogerős ítélettel. A 12 éven át húzódó ügy lényege az volt, hogy  Kulcsár Attila, a K&H Equities egykori vezető brókere és vádlott-társai rendkívül magas hozamok ígéretével, offshore cégeken keresztül trükközve jogosulatlanul forgatták magánszemélyek, sőt állami vállalatok pénzét. Egészen addig, míg a kimutatható kár 8 milliárd forintra rúgott, de a vádhatóság számításai szerint az elkövetési érték 23 milliárd forint volt.

Kerék Csabát eltiltották a cégvezetéstől, de továbbra is az igazgatóság elnöke

A vádlottak padján ücsörgött Kerék Csaba is, akit másodrendű vádlottként tavasszal – kilenc hónappal mérsékelve az elsőfokú ítéletet – három év szabadságvesztésre és szintén ötmillió forint pénzbüntetésre ítéltek. Ezen túl a bíróság teljes vagyonelkobzást rendelt el a Kerék érdekeltségébe tartozó Britton Capital and Consulting Kft.-re, illetve az amerikai Britton Llc.-re. Az ítéletben információnk szerint kifejezetten szerepel, hogy a cégek vagyonának – a kártérítés érdekében való – elkobzása kiterjed a két cég Kartonpack Nyrt.-ben lévő részvényeire is.

A Kartonpack egy milliárdos csomagolóanyag-gyártó, csakhogy a BÉT honlapján elérhető hivatalos adatok alapján még mindig a két Britton-cég a legnagyobb részvényes. Vagyis a tavaly március vagyonelkobzás ellenére a tőzsdén a Britton Kft.-nek továbbra is 61,9 százalékos, míg a Britton Llc.nek 29,58 százalékos hányada van a dobozgyárban. A cégvezetéstől eltiltott Kerék Csaba pedig továbbra is az igazgatóság elnöke.

Különösen érdekes, hogy pár hete, december végén a cég összehívott egy közgyűlést, és ezekkel az elvileg már elkobzott részvényekkel döntéseket hoztak. Ráadásul nem is akármilyen határozatot hoztak a közgyűlésen december 18-án: a Magyar Állam birtokában lévő részvényekkel beszavazták az elítélt Kerék testvérét, Kerék Lászlót az igazgatóságba.

(Forrás: hvg.hu)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó:

Mit keres a magánnyugdíjpénztári vagyon az MNB mérlegében?

About Author

Comments (1)

  1. Eltolcsykám !! Vinklibe állitjuk a szemedet akkor majd “talán” meglátod mit tettél !!! Készülj, mert egyszál faszba fogtok vikivel körbefutni az országban !!

Szólj hozzá!