Sorting by

×

Itt a kormány bejelentése: szombaton kinyithatnak a teraszok, módosul a kijárási tilalom ideje

Gulyás Gergely csütörtöki kormányinfóján szokás szerint ismertette az előző napi, szerdai kormányülésen született döntéseket. Szombaton nyitnak a teraszok, később kezdődik a kijárási tilalom – jelentette be az április 22-én tartott Kormányinfón Gulyás Gergely.

A miniszter beszélt arról is, hogy

Korábban már döntött arról a kormány, hogy az újraindítás különböző szakaszait az oltásokhoz igazítja, és a következő lazítás a 3,5 millió oltottnál következik, amit valószínűleg holnap elérünk

– emlékeztetett a Kormányinfón Gulyás Gergely.

Mindezt a belügyminiszter határozattal állapítja majd meg

Szombaton a teraszok megnyithatnak, az üzletekhez hasonlóan 21.30-ig lehetnek nyitva, és 23 órára módosul a kijárási tilalom kezdete

– emelte ki a miniszter.

Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy bár a kormány javaslata alapján várhatóan szeptemberig meghosszabbítja az Országgyűlés a veszélyhelyzetet,

“mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy mielőbb megszűnjön, így ez bármikor felülvizsgálható”

– fogalmazott.

Módosul a 2021-es költségvetés

Gulyás jelezte, hogy a kormány benyújtotta az idei évre vonatkozó költségvetés módosítását, néhány héten belül a 2022-es költségvetés tervezete következik. Gulyás hozzátette, hogy egy 6000 milliárd forintos alapot (a GDP 12%-a) hoztak létre az idei költségvetésben és 7000 milliárdot a jövő éviben abból a célból, hogy a gazdaságot újraindítsák.

Mintegy 10 ezer munkahelyre vagyunk attól, hogy a vírus által megszüntetett munkahelyeket helyreállítsuk. Az újrainduló vendéglátóhelyeken májusban is jár a bértámogatás a teraszok nyitásától függetlenül, kifizetésük kifejezetten gyors, hatékony, gördülékeny a miniszter szerint. Eddig 72,153 milliárd forint támogatást ítéltek meg, 71,696 milliárdot fizettek ki belőle

– tette hozzá a miniszter.

Áttekintette a kormány az oktatás helyzetét, az óvodások 60%-a és az iskolások 75%-a van jelen az intézményekben

A jövő héten 1 millió kínai vakcina érkezhet Magyarországra, így áprilisban 600 ezerrel többet kapunk, mint korábban ígérték

– mondta a miniszter.

Érkezik orosz vakcina és Pfizer is. Gulyás felhívta a figyelmet a regisztráció fontosságára

A jövő héten a 4 milliót, majd néhány napon belül a 4,5 milliót is elérheti az oltottak száma, eddig 4,4 millióan regisztráltak, így 1-2 héten belül mindenki megkaphatja az oltását, aki már regisztrált. 260 ezer fő kapta meg regisztráció nélkül (pl. az egészségügyben) az oltását.

Gulyás beszélt arról is, hogy

új online rendszert tesztel a kormány az időpontfoglalásra, ha beválik, ezt később is alkalmazzák.

Az újrainduló vendéglátóhelyeken a bértámogatás májusra is jár.

72 milliárd 153 millió forint bértámogatást ítéltek meg eddig.

Az országgyűlés elé a kormány benyújtotta a veszélyhelyzet meghosszabbítására vonatkozó javaslatukat. A járvány még nem ért véget, ezért szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása – mondta Gulyás. Kijelentette, hogy a meghosszabbítás azt szolgálja, hogy az ország cselekvőképessége megmaradjon, és véghatáridőt is tartalmaz a javaslat.

Szomorúan látják, hogy továbbra sem tudtak politikai egységet létrehozni a járvány elleni védekezésben.

“Az nem politikai teljesítmény, hogy az ellenzék a védekezés időszakában álhírekkel és kamuvideókkal próbálja lejáratni az egészségügyet”

– fogalmazott.

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta, hogy a Fudan Egyetemmel való kapcsolat nem új

Akár amerikai, angol, kínai egyetem felsőoktatást kíván végezni, és az egyetem a legjobb egyetemek közé tartozik, azt a kormány örömmel fogja támogatni. A Diákvárosban legalább annyi, vagy még több hely fog rendelkezésre állni a hallgatóknak. Ez nem csak a kínai egyetem, hanem minden Budapesten tanuló egyetemista részére nyitva fog állni. Fürjes Balázs előkészítette a projektet, a környezete a Diákvárosnak hozzátartozik, valamint fontos fővárosi fejlesztések tartoznak hozzá. Azt látták praktikusnak, ha a Fudan Egyetemmel az ITM tárgyalt, akkor ők is valósítsák meg.

Amíg a társadalmi védettség nincs meg, addig vigyázni kell a határnyitással.

Ezzel kapcsolatban még egy kis türelmet szeretnének kérni. Nyáron is indokolt az óvatosság, de abból indulnak ki, hogy aki be van oltva, az védett, ez a külföldi utazásokra is érvényes, amikor meglesz a társadalmi védettség.

“Életveszélyt hordoz magában, ha bárki hisz nekik, akkor meghalhat”

– válaszolta arra a kérdésre Gulyás, hogy milyen veszélyeket hordoz magában,

“a baloldal oltásellenesség, bizalmatlanságot gerjesztő kampánya”.

Hozzátette: 50 év fölött a veszélyeztetettség még mindig komoly.

4 millió beoltottnál való enyhítésekről a miniszterelnök fog tájékoztatni!

Orbán Viktor korábban azt nyilatkozta a Kossuth Rádiónak adott interjújában, hogy 4 millió oltottnál lehet koncertre, moziba, futballmeccsre, szállodába, konditerembe menni, erről részletesen itt írtunk.

Gulyás nem örült a Szuperligának

A Szuperligával kapcsolatban azt mondta kérdésünkre, örül annak, hogy meghiúsul ez a kísérlet. Ez egy újabb gazdasági kísérlet volt arra, hogy a leggazdagabb klubok elszakadjanak. Örül annak, hogy az európai politikai fellépés egységes volt. Reméli, hogy úgy hal ez a kísérlet, hogy belátható időn belül nem is fog újra napirendre kerülni.

Veszélyhelyzet meghosszabbítása: ha jók lesznek az adatok, a kormány meg fogja szüntetni

A veszélyhelyzet meghosszabbításával kapcsolatban azt mondta, legfeljebb a parlament őszi ülésszakának 15. napjáig kívánják meghosszabbítani azt. Ha a vírus számai olyan jók lesznek, akkor a kormány meg fogja szüntetni a veszélyhelyzetet. Azt a védekezőképességét az országnak a parlamenti ülésszakán kívül is fenn kell tartani, ami hatékony intézdedésekre lehetőséget ad.

A Dunaferr-üggyel kapcsolatban azt mondta,

kár volt a baloldalnak privatizálni a Dunaferrt, mert így a kormány nem tud mit tenni az ügyben.

Nincs olyan döntése a kormánynak, hogy nemzeti ünnep lesz-e június 19-e, értékelik a kezdeményezést

Az orosz-ukrán vita kapcsán Gulyás elmondta, hogy kifejezték a szolidaritásukat Ukrajnával kapcsolatban. Ami az államközeli kapcsolatokat érinti Ukrajnával kapcsolatban, azt beárnyékolja, hogy Ukrajna nemzetközi véleményeket is semmibe véve drámaian korlátozza a határontúli magyarok anyanyelvi oktatását, ezzel alapvető emberi jogokat korlátoz.

Ezért a magyar kormány blokkolja a NATO-val folytatandó ukrán társulási tárgyalásokat, ez nem fog változni.

Az UEFA-val is egyeztetnek a Budapesten is megrendezendő EB-bajnokságról

Május második felére mindenkit be tudnak oltani, így elvileg egy társadalmi védettséggel rendelkező Magyarország lesz, ahol EB-t lehet rendezni. Hozzátette, hogy a korai még a kérdés, hogy hányan vehetnek részt a meccseken.

Egy 18 év alatti gyermek van lélegeztetőgépen – árulta el a 444 kérdésére a miniszter

A miniszter szerint minden vakcina hatékony, de a legjobb a Szputnyik V vakcina, ezt követi a kínai oltóanyag.

Forrás

 

kormány

átver

Egy hozzászólás itt: “Itt a kormány bejelentése: szombaton kinyithatnak a teraszok, módosul a kijárási tilalom ideje

 • 2021.04.22 - 15:39
  Közvetlen hivatkozás

  “A miniszter szerint minden vakcina hatékony, de a legjobb a Szputnyik V vakcina, ezt követi a kínai oltóanyag.”
  Minek alapján mondja ezt Gulyás? 1. Tudtommal a kínai vakcina 3. fázisáról még mindig nincs adat. 2. Arra már van bizonyíték, hogy a Pfizer véd a brit és a délafrikai variánsoktól, arra, hogy is Szputnyik is véd ezektől, szintén van? Ki végezte, mikor a vizsgálatot?
  Az is elhangzott, hogy nem kell adómentessé tenni a minimálbért, hanem emelni kell. Az MSZP javaslata a költségvetésből venné el az összeget, nem érintené a munkaadókat, ha emelik a minimálbért, azt ki kell gazdálkodni a cégeknek, ami azt jelentheti, hogy tovább szorítanak a présen, még kevesebb dolgozóval végeztetik el a többiek munkáját. Orbánia semmiről, aminek nincs szaga nem akar lemondani. Szerintem.
  Még annyit: az oltásellenes baloldalazás egyik legnagyobb hazugsága az volt, hogy a 25 – ma már 26 ezer halottat rájuk akarják kenni. Csakhogy: az első és második hullám alatt még nem volt oltás! De halottak már igen. Érdemes lenne megnéznie valakinek, mikor lobbant be a 2. hullám. Nem a nyári üdülések után, a szeptemberi iskolakezdésekkor? Vagy két héttel a Puskás meccs után? Csak kérdezem.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.