Hol élünk?- Éjszakai zsoldostámadás a Dunaferr ellen

Péntek esti hír volt, hogy Dunaújvárosban hatalmas a rendőri készültség, mert egy külsős biztonságiakból álló 50 fős csoport be akar hatolni a Dunai Vasmű gyárkomplexumába, a kisebbségi ukrán tulajdonosok megbízásából.

Rendőrségi segédlet

A Dunaferr közleménye kopasz, militáns benyomást keltő férfiak támadó zsoldos csapatáról ír. Ebben a cég megköszönte a rendőri és állami szerveknek, Dunaújváros vezetésének, hogy „megakadályozták az erőszakot és megvédték a várost, a dolgozókat és a Dunaferrt „ettől a Magyarországon példa nélküli, önkényes és agresszív csapat által végrehajtott” támadástól. Azt írták, információik szerint gyakorlatilag le akarták rohanni és jogalap nélkül akarták elfoglalni a vállalatot azok, akik az elmúlt hónapokban hamis meghatalmazásokkal és a járványhelyzet által előidézett jogi hézagokat kihasználva próbálták átvenni a cég irányítását. A támadók tervei és a kapukon kívül zajló események ellenére a vállalatnál most is zavartalan a termelés, a szakemberek a megszokott fegyelemmel végzik a munkát a kohóknál és más gyáregységekben is.

„Fizikai agresszióra készült Mikó Istvánés csapata. Mikó a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében jár el, és a Dunaferr információi szerint toborzott zsoldos csapattal készült elfoglalni a vasművet. A feltűnően sok, kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfiakból álló csapatot pénteken az esti órákban a hatóságok feltartóztatták.”

idézi a közlemény az Index.

Dunaferr

Jönnek a kopaszok

A közlemény szerint a Dunai Vasmű vezetése korábban már nem hivatalos csatornákon keresztül tájékoztatást kapott arról, hogy a kisebbségi tulajdonosi kör Ukrajnában hasonló módszerekre építve foglalt el gyárakat.

„A Dunaferr átvételén dolgozók között van Tatjana Taruta, akinek apja az ukrán sajtóban „üzleti sorozatgyilkosnak” is nevezett Szergej Taruta. Taruta és lánya a hírek szerint több ukrajnai vállalatot is tisztázatlan körülmények között vett át és foglalt el. Az ukrán sajtó „portyázásnak” minősíti az ehhez hasonló eseteket, amelyek során okirathamisításokkal, erőszakkal és megfélemlítéssel sikerült különböző gyárakat átvenniük Ukrajnában. Ma nyilvánvalóvá vált, hogy ezek a módszerek Magyarországon nem működnek, azokat a hatóságok nem tűrik el. Az Európai Unióban nem lehet erővel, erőszakkal, zsoldosokkal elfoglalni egy vállalatot.”

A Dunai Vasmű vezetése, együttműködve a hivatalos szervekkel, jelenleg is tájékozódik a kialakult helyzetről – zárul a közlemény.

A Dunaferr hónapok óta rohan a vesztébe. 2020 szeptembere óta nincs megválasztott igazgatósága és felügyelőbizottsága, cégvezetője és könyvvizsgálója sincs, ami a cégszerű működés alapja lenne.

Kapcsolódó

Dunaferr

3 thoughts on “Hol élünk?- Éjszakai zsoldostámadás a Dunaferr ellen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük