Ne kekeckedj velük! Bővült a hivatalosan is közfeladatot ellátók sora

Március elsejétől a büntető törvénykönyv szerint közfeladatot ellátó személynek minősülnek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útellenőrei és kezelői ellenőrei, így aki a munkájuk során bántalmazza, erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályozza, vagy intézkedésre kényszeríti őket, az akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Ennyi volt, a paradicsom dobálásnak büntetlenül

A társaság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: az útellenőrök rögzítik a közutakon a szükséges beavatkozásokat, ott vannak a baleseti helyszíneknél, segítenek a bajba jutott autósokon vagy állatokon, télen gyorskátyúzást végeznek, továbbá táblák és egyéb úttartozékok soron kívüli javításáról is gondoskodnak.
A kezelői ellenőr hatósági jogkörben eljárva a túlsúlyos és/vagy túlméretes tehergépjárművek ellenőrzését végzi a mérőállomásokon, illetve mobil egységekkel. Ennek során a közlekedés biztonságára veszélyt jelentő járművet visszatarthatja a közlekedésbiztonsági kockázat elhárításáig.
Kitértek arra is, hogy 2019-ben készítettek egy belső, reprezentatív felmérést, amelyet 1480 szakember töltött ki. Eszerint a nyilatkozók 88 százalékát sértegették már, több mint 20 százalékát megdobálták autókból paradicsommal, sörös dobozzal vagy műanyag flakonnal. Továbbá minden harmadik közutast „ledudáltak” már munkavégzés közben – olvasható a közleményben.

közfeladat, útellenőr

Mi a közfeladat

közfeladat a szigorú törvényi definíció szerint olyan állami vagy önkormányzati feladat, amit valaki közérdekből, haszonszerzési cél nélkül végez, a jogszabályban leírt követelményeknek és feltételeknek megfelelve. A közfeladat tágabb értelemben minden olyan tevékenység, amit az állami szervek úgy végeznek, hogy az a társadalom tagjaira hatással van. Ezek tehát olyan feladatok és szolgáltatások, amelyek a közérdeket szolgálják, és megvalósításuk csak társadalmi összefogással lehetséges. (Lexiq)

Kapcsolódó

közfeladat, útellenőr,
illusztráció: V.K.

One thought on “Ne kekeckedj velük! Bővült a hivatalosan is közfeladatot ellátók sora

  • Igy is sok közülük visszaélt a hatáskörével. na most megmutatják kik is ők,,hasonszőrüek mint a vagyonőrök, nem éppen magas IQ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük