Sorting by

×

Heti Tapló – Az elmúlt hét történéseiből szemezget Lendvai Ildikó

A Nőnap előtt sorra születnek a poilitikusok köszöntői. Olykor a jó szándék ellenére kissé taplóra sikerednek, pl. ha a nőket kellő férfiúi fölénnyel kizárólag házitündérként üdvözlik. A nőnapi taplók mellett a hét termésében föllelhetjük a járványügyi, taplóságokat is. Mert a tapló nem ismer tematikus határokat!

1. Kásler miniszter a Nőnap alkalmából különösen kitett magáért…

1. Szerencsére volt ideje rá, hiszen a járvánnyal vagy az újrainduló digitális oktatással nem sokat foglalkozik. Kifejtette, mi célból teremtett a Jóisten férfit és nőt – nem fognak meglepődni: azért, hogy

“a gyermekekkel kiegészülve”

létrehozzák azt az egységet,

“amelyet családnak nevezünk”.

Vagyis a Jóistennek már a teremtés pillanatában az járt az eszében, hogy majdan a magyar alaptörvénybe bekerülhessen:

“Az anya nő, az apa férfi.”

De Kásler nem elégszik meg az Alaptörvény isteni igazolásával, folytatja:

“A családban és a társadalomban egyaránt elsősorban a nők testesítik meg a gyengédséget, törődést, gondoskodást, empátiát, szépséget, ezzel kiegészítve a férfit.”

Mondhatom. Eszerint a nőkre azért van szükség, mert a férfiak taplók, érzéketlen bunkók, önzők és randák, muszáj, hogy mi, nők ellensúlyozzuk a durung természetüket. Én megsértődnék a helyükben.

De ha szerintük ilyen az igazi férfi, akkor végre értem, a kormányférfiak miért nem törődnek az egészségüggyel, nem gondoskodnak az oktatásról, nem éreznek empátiát a szegények, a rászorulók iránt.

2. Orbán azért ennél ügyesebben és rövidebben oldotta meg a feladatot….

Nem hiába ő a főnök, Kásler meg a beosztott. Egyszerűen feltett egy fotót a fb oldalára, “Boldog nőnapot” felirattal. De a fotó meglehetősen takarékos szemléletet tükröz: újrahasznosításra alkalmas formában készült. Van rajta egy csokor nárcisz – gondolom, ez szól a nőknek. Aztán egy dobozban néhány húsvéti tojás, és ha ez nem lenne elég, még egy karácsonyi angyalka is. Ez azért jó, mert fent maradhat minden ünnepen, csak a feliratot kell kicserélni. Még egy kedves családi fotó is került az asztalra, hogy majd a családi születésnapokra, vagy házassági évfordulóra se kelljen új kompozíción gondolkodni.

Hát nem praktikus? Csak gondoljanak bele az ötlet politikai zsenialitásába! Eddig, ha a miniszterelnök nem akart egy kínos parlamenti kérdésre felelni, válasz helyett annyit mondott: “Boldog karácsonyt!” De ez egész évre mégsem tartott ki. Ezután viszont csak felmutatja a fotót, és “Boldog Nőnapothúsvétotkarácsonytszületésnapotházasságiévfordulót!” felkiáltással egész évben elütheti a válaszkötelezettséget.

Még valahogy a pünkösdöt kellett volna a csendéletbe belekombinálni, de sajnos pünkösdi rózsa még nem kapható. Viszont a sajtóban olvastam, hogy a kormányfő kutyáját Nárcisznak hívják. Így aztán a fotó az Állatok Világnapján is használható lesz.

3. Amikor most újabb üzleteket, vállalkozásokat kellett becsukni,

a miniszterelnök megismételte szokott megnyugtató mondatát:

“Senkit nem hagyunk az út szélén”.

Igazat mondott. Senki többet nem hagyhatnak az út szélén, tudnillik ott már nincs több hely. Már ott sorakoznak az út szélén hagyott munkanélküliek, a segítségre hiába váró kisvállalkozók, önfoglalkoztatók, a gyerekükkel fizetés nélküli szabadságon otthon maradni kényszerülők, a 100 százalékos táppénzükre hiába váró pedagógusok, az online oktatásból internet és laptop híján kimaradó szegény gyerekek.

Ha még valaki az út szélére kerülne, hogy tudnák betartani a kötelező másfél méter távolságot?

Müller Cecília nagyon megharagudna.

4. A hét végén összeomlott az oltási rendszer….

Ez önmagában is nagy baj, de sikerült tapló kommunikációval tetézni. Se miniszter, se miniszterelnök nem kért bocsánatot, viszont hol feltették, hol levették a hivatalos információs oldalról az oltás leállását. Majd arról sem adtak információt, hogy mégsem áll le egészen. Aki nem hallgatott a második, lemondó sms-re, az azért többnyire megkaphatta a vakcinát.
A tragikomédia természetesen kitermelte az oltásügyi akasztófahumort is. Az évekkel ezelőtt nagy hóvihart felidézve többen arra tippeltek, nemsokára jön a harmadik sms is:

“Mindenki üljön át egy másik autóba!”.

Egy, a pontosságra kényes hozzászóló az oltásra aktualizálta a belügyminiszter egykori sms-ét. Szerinte a hófúvás tapasztalatait felhasználva a következő üzenetet fogjuk kapni:

“Mindenki üljön át egy másik tűbe!”

közfeladat, útellenőr

 

 

elzárkózó, csillagjegy
illusztráció: V.K.
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.