Kormányinfó: keddtől újra fizetni kell a parkolásért és más "finomságok" - Városi Kurír

Sorting by

×

Kormányinfó: keddtől újra fizetni kell a parkolásért és más “finomságok”

Az oltási program állását tekintette át a kormány a szerdai ülésén. Az első 4,8 millió ember kapott legalább egy oltást, a 2,8 millióan pedig már a második oltást is megkapták. A pünkösdi hétvégén eléri Magyarország az 5 millió oltottat – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón. Mint mondta, a védőoltásoknak köszönhetően sikerült legyőzni a járvány harmadik hullámát.

Hirdetés

Emlékeztetett, hogy a Parlament megteremtette a lehetőségét, hogy a rendkívüli jogrend érvényben legyen. A kormány szándéka az, hogy a különleges jogrend ezt megelőzően megszűnjön. Ahhoz, hogy ezt megszűnjön, tisztázni kell, hogy mely intézkedéseket kell hatályban tartani a védekezéshez. Ilyen például a hitelmoratórium, vagy éppen a lejáró okmányok érvényességének meghosszabbítása.

A “brüsszeli vakcinabeszerzés következő fejezetében Magyarország nem kíván részt venni”

– hangsúlyozta Gulyás, mert 2022 végéig az ország több mint 10 millió vakcinát rendelt. Mint mondta, látszik, hogy az oltási hajlandóság csökken, nagyon optimista esetben talán a 6 millió oltott számig el tudunk jutni.

Ehhez képest Magyarországnak több mint 10 millió nyugati vakcina áll rendelkezésére, ha szükség lesz újraoltásra, akár csak nyugati vakcinával is újra tudunk oltani mindenkit – ha ez ősszel indokolt lesz.

Hozzátette: Pfizer vakcinából akkor is 19 millió adagot kellene megrendelni, ha nincs erre szükség, ezért erről lemondanak. Számítanak arra is, hogy a nemsokára megépülő magyar vakcicnagyár is beindul és ellátja a lakosságot megfelelő oltóanyaggal.

Holnap reggel 6 órakor ülésezik az operatív törzs, akkor döntenek az újabb enyhítésekről.

Azt már eldöntötték, hogy az ingyenes parkolásnek hétfővel vége, keddtől ismét fizetni kell a parkolásért. Meghosszabbítják a hitelmoratóriumot augusztus 31-ig, de szeretnék, hogy ezt követően is legyen egy úgynevezett átmeneti időszakra érvényes rendelkezés.

Hétvégén elérjük az 5 millió beoltottat

A kormány szerdai ülésén a kabinet áttekintette az oltási kampányt – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint most az látszik, hogy a pünkösdi hétvégén elérjük az 5 millió beoltottat. Legyőztük a vírus harmadik hullámát. A járvány ugyanakkor velünk van, és fertőz is, ezért továbbra is mindenkit arra buzdítanak, hogy regisztráljon és oltassa be magát. Mára minden vakcinára lehet jelentkezni, Pfizer vakcinából is 240 ezer beadására van lehetőség.

Változás a koronavírus-fertőzöttek oltásában

Eddig az volt a gyakorlat, hogy aki megfertőződött, azt 3 hónapig nem oltották be, hiszen a betegségen átesettek egy ideig védettek voltak. Mostantól viszont már 3 hónapon belül is felvehetik a vakcinát.

A hitelmoratórium marad a veszélyhelyzet után is

Az Országgyűlés kedden elfogadta a veszélyhelyzet meghosszabbítását lehetővé tevő törvényt. Gulyás szerint azonban a kormány csak addig fogja fenntartani ezt, amíg szükség van rá. Meg fognak alkotni azonban egy „kivezető törvényt”, amely meghatározza, milyen intézkedések maradnak hatályban a veszélyhelyzet megszűnése után. A miniszter példaként a hitelmoratóriumot és az okmányok érvényességének meghosszabbítását említette.

Keddtől már fizetni kell a parkolásért

Miután a pünkösdi hétvégén elérjük az 5 millió beoltottat, ezért újabb enyhítések várhatóak. A kormány ezeket megtárgyalta, az operatív törzs péntek hajnalban tárgyalja, a miniszterelnök fogja kommunikálni.

Az ingyenes parkolás lejár, jövő hét keddtől nem hosszabbítják meg, ismét fizetni kell.

Augusztus 31-ig marad a hitelmoratórium, aztán átmeneti időszak jön

A hitelmoratórium mindenféleképpen fennmarad augusztus 31-ig, utána pedig hosszabb átmeneti időszak lesz. A kormány tárgyal az MNB-vel és a Bankszövetséggel is. A gazdaság újraindításához Gulyás szerint mindenképpen szükség van erre.

Magyarország nem vesz részt az EU-s vakcinabeszerzés következő szakaszában

A kormány döntött arról is, hogy Magyarország nem kíván részt venni az EU-s vakcinabeszerzés következő szakaszában. 5 millió beoltott után le fog lassulni az oltási kampány, 5,5 millióig vagy 6 millióig juthat el optinista becslések szerint. Ehhez képest rendelkezésre áll 10 millió nyugati oltás, ha szükség lesz harmadik oltásra, rendelkezésre fog állni az oltóanyag.

Gulyás szerint az EU második beszerzési körében 19 millió dózis Pfizert kellene megrendelni és kifizetni. Erre nincs szükség, Gulyás szerint azért sem, mert a tervek szerint jövőre, Debrecenben már működni fog a magyar oltóanyag-gyár.

Hiába a jó oltási adatok, egyes korlátozások maradnak

A miniszter szerint Európában az átoltottság még nem érte el a magyar szintet.

Európa-bajnokok vagyunk

– mondta Gulyás, hozzátéve: az új mutánsok is veszélyt jelenthetnek, ezért nem oldhatnak fel minden korlátozást.

Az alkotmányt lehet módosítani, de csak a szabályokat betartva

Kérdésre válaszolva Gulyás az ellenzéki térfélen folyó vita az alaptörvény módosításáról azt mondta: az alkotmány módosításának világos szabályai vannak, ezeket be kell tartani, annak törvénytelen megváltoztatása bűncselekmény. Kis János filozófus nem jogász, amit írt az alaptörvényről, az jogi képtelenség.

A kormány még nem tárgyalta a pedofíliával kapcsolatos módosítást

Kocsis Máté pedofíliával kapcsolatos törvénymódosító javaslatáról Gulyás azt mondta: a kormány azt nem tárgyalta, de a Fidesz elnöksége igen és támogatja azt.

Pénteken jelenti be Orbán, hogy továbbra is hordani kell-e maszkot

Megszűnik-e a kötelező maszkviselés az 5 millió beoltott elérése után – kérdezték többen, de Gulyás nem válaszolt, erről pénteken dönt az operatív törzs és a miniszterelnök fogja bejelenteni.

A kormány megszüntetné a kijárási tilalmat

A miniszter annyit elárult, hogy a kijárási tilalom megszüntetésére tett javaslatot a kormány. A 18 év fölötti lakosság 60 százalékát sikerült beoltani, nehéz megmondani, hogy ennél több embert be lehet-e oltani, ellehet-e érni a 6 milliót. További enyhítésekkel kapcsolatban a fertőzési adatokat kell nézni.

Szputnyikkal Ausztriába? Nem világos.

Arra a kérdésre, hogy be lehet-e lépni Ausztriába Szputnyik-V vakcinával, Gulyás Gergely azt mondta: ellentmondás van a hivatalos közlés és az egészségügyi miniszter nyilatkozatai közt. Tárgyalni kell az osztrákokkal – mondta Gulyás –, de furcsa lenne, ha pont a leghatékonyabb vakcinát nem fogadnák el.

Szó van ugyan egységes európai oltási kártyáról, de ilyen még nem létezik, még a jogszabályi alapjai is hiányoznak.

Július előtt kizárható, hogy lenne EU-s zöld kártya, csak kétoldalú megállapodásokkal lehet szabadon utazni.

Lesz szuperkórház Budapesten

Lesz szuperkórház Budapesten, az előkészítés gőzerővel zajlik – mondta Gulyás, aki szerint Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes rossz helyen kereste annak forrásait a költségvetésben.

Külön kell majd kérni a hiteltörlesztés felfüggesztését

Egy kérdésre válaszolva Gulyás ismét elmondta, hogy meghosszabbítják a hitelmoratóriumot. A tervek szerint szeptember után is lesz rá lehetőség, de az már nem automatikus lesz, külön kell majd kérni.

Bár Magyarország a negyedik helyen áll a munkanélküliség tekintetében 3,9 százalékkal, mégis sokan vannak, akik részmunkaidőbe kényszerültek, ezért is meg kell adni a lehetőséget, hogy éljenek a hitelmoratórium lehetőségével, tette hozzá.

Ha Karácsonynak nem kell nyelvvizsga…

Ha a főpolgármesternek nem kell nyelvvizsga, jogos lehet az, hogy ismét lehessen diplomát kapni nyelvtudás nélkül – élcelődött Gulyás Karácsony Gergelyen –, de egyelőre erről a kormány nem tárgyalt.

Izraelt és a Hamászt nem lehet egy lapon említeni

A kormány azért nem támogatta az EU közös nyilatkozatát az izraeli-palesztin konfliktusról, mert elismeri Izrael jogát az önvédelemnek és elfogadhatatlannak tartja, hogy Izrael Államot és a Hamászt egy lapon említsék.

A kormány azt támogatja, hogy az emberek tulajdonosok legyenek és ne bérlők

Számos javaslat és kritika érkezett az önkormányzati lakások kötelező, kedvezményes értékesítéséről szóló törvényjavaslattal. A kormány ugyanakkor azt támogatja, hogy az emberek tulajdonosok legyenek, ne bérlők. Gulyás szerint megfontolandó, hogy a határozott idejű bérleti szerződések esetében ne legyen ilyen kötelező értékesítés, de a határozatlan idejű szerződések esetében ma sem tudnak az önkormányzatok szabadon rendelkezni ezekkel az ingatlanokkal.

Ahogyan korábban részletesen írtunk róla, Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő nyújtotta be a lakástörvény módosítását célzó javaslatát, amely elsősorban a budai Vár műemlékvédelem alatt álló önkormányzati lakásainak megvásárlását teszi majd lehetővé.

Nem igaz, hogy több rendőr sérült meg 2006-ban, mint tüntető

Tényszerűen nem igaz, amit Dobrev Klára egy interjúban állított, hogy több rendőr sérült volna meg a 2006-os események során, mint tüntető – mondta Gulyás, aki szerint a rendőrök sérülése sem ad okot a rendőrségnek arra, hogy példátlan brutalitással lépjenek fel a tüntetőkkel szemben. A miniszter szerint 2010 óta a rendőrség példamutatóan kezeli a gyülekezési jog gyakorlását, még akkor is, ha nem jelentették be előre a tüntetéseket.

Karácsony azért ellenkezik a Fudan ellen, mert rosszul beszél angolul

A főpolgármester a saját nyelvtudásával kapcsolatos botrány elé tartott fügefalevélként akarja használni a Fudan Egyetem ügyét. A kormány korábban kötött egy megállapodást a fővárossal, ezt betartja, megvalósulnak az ígért kollégiumi férőhelyek.

A minimálbér adómentessé tétele tönkretenné az országot

A 2022-es költségvetés tervezetével kapcsolatban a Költségvetési Tanács kritikákat fogalmazott meg, de nincs alapja a vétónak, amit akkor emelhet, ha a büdzsé nem szolgálná az államadósság csökkentését. A kormány szerint emelni kell a minimálbért, nem adómentessé tenni – reagált Gulyás az MSZP javaslatára, ami szerinte tönkretenné az országot.

A kormány még finomhangolná az egészségügyet

A kormány az egészségügyben szükséges átalakításokat az orvoskamarával egyetértésben fogadta el – állította Gulyás, aki szerint figyelni kell arra, milyen területeken kell finomhangolni. Ezügyben is nyitottak az együttműködésre az orvoskamarával.

Pénteken számoltunk be róla, hogy jövő keddig kaptak időt a szakmai kollégiumok, hogy elmondják az Emmi-nek, mely egészségügyi fekvő- és járóbeteg intézményt tartanak szükségesnek. Vasárnap a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az MTI-hez eljuttatott közleményben kommentálta a Kunetz Zsombor által nyilvánosságra hozott levelet. Eszerint a MOK elnöksége a médiahírekből értesült a levélről, a két munkanapos határidő pedig jelzi a kérés komolytalanságát. Kiemelték: ha évtizedeket tudott várni az ellátórendszer átalakításának tervezése, akkor pár héten már semmi nem múlik: egyértelmű feladatkiosztás mellett megfelelő időt kellett volna adni a Kollégiumnak a megalapozott javaslatok kialakítására.

A kormány nem akar beavatkozni a zsidó közösségek vitájába

A kormány nem akar beavatkozni a zsidó közösségek közti vitába – állította a miniszter, utalva a Mazsihisz és az EMIH közti, az örökjáradékkal kapcsolatos konfliktusra. A kormány azt szeretné, ha megegyeznének és ők osztanák fel egymás közt az örökjáradék összegét.

Ukrajnában sérültek a magyar kisebbség jogai

Kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta: tartalom nélkülivé vált az emberi jogokra hivatkozás. Akik segíteni akarják Ukrajnát az Oroszországgal szembeni konfliktusban, azok mondják azt, hogy előrelépés volt az emberi jogok terén, és figyelmen kívül hagyják, hogy a magyar kisebbség jogai továbbra is sérülnek.

Módosítják a KRESZ-t

Készül egy javaslatcsomag a KRESZ módosítása, ez jelenleg szakmai egyeztetésen van. Ebben szabályoznák egyebek mellett az elektromos rollerek használatát.

Nincs megállapodás a Giro d’Italia-ról

Nincs megállapodás egyelőre arról, hogy pótolják a Giro d’Italia magyarországi szakaszát, ami tavaly a járvány miatt elmaradt.

A kormány nem változtat a növekedési prognózison

Az első negyedéves adatok alapján a kormány nem kíván módosítani a növekedési prognózison. Ha elérnénk az 5 százalékos GDP-növekedést (az előrejelzés most 4,3 százalék), az bravúr lenne.

A betegek nem tudhatják meg, hogy az egészségügyi személyzet be van-e oltva

Mivel az oltottság különleges személyes adat, ezért a betegek nem tudhatják meg, hogy az őket ellátó egészségügyi személyzet be van-e oltva. A kormány ugyan nem tette kötelezővé az oltást, de az egészségügyi dolgozók 90 százaléka beoltatta magát. Aki nem, az valószínűleg megbetegedett, tehát szintén védett.

A magyarok kétharmada belföldi nyaralást tervez

A nyaralási tervekkel kapcsolatban Gulyás azt mondta: a felmérések szerint a magyarok kétharmada belföldi nyaralást tervez. Folyamatosan publikálni fogják a környező országok fertőzöttségi adatait, de aki be van oltva, az alapvetően biztonságban utazhat.

Kormányváltás után sem elmozdíthatók a vagyonprivatizációs alapítványok kuratóriumi tagjai

Egy esetleges kormányváltás esetén az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumi tagjai nem elmozdíthatóak, csak maguk mondhatnak le.

Néhány nap múlva a határokon is elfogadják a védettségi appot

Néhány napon belül módosítják a rendeletet, így el fogják fogadni védettségi kártya helyett az applikációt is a határokon. Utóbbi mellett szól, hogy a telefonon látni lehet majd a második oltás dátumát is. Magyar védettségi igazolvány helyett az EU-n kívüli turisták esetében a hazájuk oltási igazolványát is el fogják fogadni.

Úgy igazságos, ha Dunaújváros különleges gazdasági övezet

Gulyás szerint nem politikai okokból nyilvánították különleges gazdasági övezetté Dunaújvárost, hanem úgy látja igazságosnak, hogy a környező települések is részesedjenek az iparűzési adóból. Dunaújvárost egy ellenzéki módosító indítvány zárja ki ebből a lehetőségből – mondta Gulyás.

Holnap dönt az operatív törzs a koncertekről

Az operatív törzs holnap dönt a koncertek megrendezésének lehetőségéről, de a kormány ezügyben is megengedő javaslattal élt.

Nincs döntés a 12 és 16 év közöttiek oltásáról

Még nem született döntés a 12 és 16 év közöttiek oltásáról, de mérlegelik, valószínűleg meglesz a szakmai jóváhagyás. Téves állítások jelentek meg az oltás utáni antitest-vizsgálatokkal kapcsolatban – mondta Gulyás, aki szerint a védettség nem csak az antitestekben mérhető, mert létezik ún. sejtes immunitás is. Minden elérhető vizsgálat szerint minden vakcina beadása után bekövetkezik az immunitás és jeletős védelmet ad.

Jelenleg több vakcina van, mint amire igény van, így egyelőre nem terveznek újabb beszerzést Oroszországból.

Még nem azonosították az indiai mutánst Magyarországon

A koronavírus úgynevezett indiai variánsát egyelőre nem azonosították Magyarországon.

Létező probléma, hogy a Magyarországon élő külföldiek nem tudnak regisztrálni, ha nincs TAJ számuk. A kormány ennek gyors orvoslását várja az operatív törzstől.

Forrás

kormányinfo

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.