Időjárás: inkább csak reményteli, mint jó!

Szerda délután, egy délnyugat felől érkező mediterrán ciklon alakítja hazánk időjárását. A keleti országrész felett is fokozatosan borul be az ég. Kora estig csak nyugaton, a határvidéken esik említést érdemlő eső, majd késő délutántól, estétől kelet felé terjeszkedve egyre többfelé ered el. Az Alpokalján havas eső, hóesés is kialakulhat.

Sokfelé élénk, délen átmenetileg erős délkeleti szél fúj

Éjszaka már országszerte számítani kell esőre. Az Alpokalja és az Északi-középhegység magasabban fekvő területein havas eső, hóesés is lehet.

Csütörtökön erősen felhős, borongós időben lesz részünk. Az ország északi felén reggel és délelőtt még számítani kell esőre, a hegyekben néhol havas esőre, miközben a déli területeken elgyengül, megszűnik a csapadék. Délután már északon sem valószínű számottevő csapadék. Délen, az elvékonyodó felhőzet mögül, itt-ott, rövid időre előbukkanhat a nap. A légmozgás gyenge lesz.

Éjszaka is többnyire erősen felhős marad az ég, a Dunántúlon helyenként lecsökkenhet a felhőzet, emiatt ott ködfoltok is kialakulhatnak. A keleti határszélen viszont előfordulhat kevés eső.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

szerda délután +5 – +10,

csütörtök reggel +1 – +5,

csütörtök délután +4 – +9,

péntek reggel +1 – +5 fok körül alakul.

Pénteken napközben ,zömében erősen, helyenként és időnként, elsősorban a déli országrész fölött vékonyabban felhős, északkeleten borongós idő várható. Ott előfordulhat gyenge eső is.

Szombaton előreláthatólag a felhők maradnak túlsúlyban, de átmeneti napos időszakokban is bízhatunk. Számottevő csapadék nem hullik.

Vasárnap eleinte erősebben felhős időre van kilátás, délen eső is eshet, majd északnyugatról, egy hidegfront hatására szakadozhat a felhőzet, néhol kisüthet a nap is.

Hétfőn és kedden napos, szűrt napsütéses és tartósabban ködös, ködfelhős tájak egyaránt előfordulhatnak, különösebb légmozgás és csapadék nélkül.

<< FRISS HÍEINK!>>

Orvosmeteorológia

Szerdán egy mediterrán ciklon érkezik térségünk fölé. Délutántól már sokfelé kell számítani esőre. Ezzel együtt megélénkül a keleties szél. Melegfronti hatásra készülhetünk. A frontra érzékenyek fejfájásra, és fáradtságra, álmosság érzetre panaszkodhatnak elsősorban. Érdemes a nap folyamán egy-egy kávé, vagy egyéb koffein tartalmazó ital, energiaital elfogyasztása a frissességünk megőrzése érdekében. Különösen fontos ez vezetésnél. A nehézlégzéssel küszködők különösen a délnyugati országrészben, ahol már délelőtt is várható eső, panaszokkal számolhatnak.

Csütörtökön  még az elmúlt nap csapadékos időjárását okozó ciklon alakítja időjárásunkat, de jelentősebb eső már nem várható, sem légmozgás, ugyanakkor erősen felhős, borult marad az ég. Jelentősebb fronthatás sem terheli már szervezetünket, de előfordulhat még fejfájás az arra érzékenyeknél. Esernyőt inkább az ország északi felén érdemes magunkkal vinni, ott kora délutánig még előfordulhat kisebb eső. Öltözzünk rétegesen.

(Eumet.hu)

időjárás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük