Sorting by

×

Erre ébredünk, de mire számíthatunk? Időjárásjelentés az elkövetkező napokra!

Vasárnap eleinte országszerte borongós időjárásra van kilátás, itt-ott kisebb eső is eshet. Később északnyugatról egy hidegfront, és kissé élénkülő északnyugati szél hatására, a Dunántúlon felszakadozhat a felhőzet, kisüthet a nap. 

Időjárásjelentés indul…..

Keleten gyenge marad a légmozgás, emiatt ott borult marad az ég, és továbbra is várhatók tartósabb ködfoltok, szitálások, kisebb esők. Éjszaka a Dunántúlon csillagfényes idő és ködfoltok, keleten inkább borongós idő lesz jellemzőbb, szintén ködfoltokkal.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

  • vasárnap reggel 0 – +4,
  • vasárnap délután +4 – +8,
  • hétfő reggel -2 – +3 fok körül alakul.

 

Legvalószínűbb folytatás

Hétfőn elsősorban a Dunántúlon még van némi remény napsütésre, de ismét fokozódik a ködhajlam, túlnyomórészt borongós, tartósan ködös idő lesz a jellemző elszórtan szitálásokkal.

Keddtől a hétvégéig előreláthatólag anticiklon alakítja az időjárást. A jelentős légköri változásoktól, frontoktól, széltől mentes légköri helyzet borongós, szürke időjárást okoz, tartós ködfoltokkal, időnként szitálással, gyenge vagy mérsékelt légmozgással. Többnyire fagypont fölött alakul a hőmérséklet, de hajnalonként, kis körzetekben lehet gyenge fagy is.

Biometeorológia

Vasárnap gyenge hidegfront alakítja időjárásunkat, a Dunántúlon kissé élénkülő északnyugati széllel. Ott várhatóan kisüt a nap, keleten marad a borongós, szürke idő, mely egyben meghatározza hangulatunkat is. Míg nyugaton csökkennek, addig keleten megmaradhatnak a depressziós tünetek az arra hajlamosoknál. Keleten kisebb eső is várható, így ott esernyőt is célszerű magunkkal vinni.

A gyenge hidegfronti hatás főként a Dunántúlon érezteti hatását, gyenge fejfájás, illetve mérsékelt végtagfájdalom, a korábbi műtétek, törések helyén enyhe fájdalom jelentkezhet. Ahol kisüt a nap, ott használják ki a jó időt, és töltsenek minél több időt a szabadban, mert szükségünk van a napfény jótékony hatásaira.

Adventi csillaghullás

Az év során sok csillaghullás figyelhető meg, de ezek közül az adventi időszakban maximumán lévő Geminidák meteorraj a második legintenzívebb. Ennek ellenére kevéssé ismert, mint pl. a nyári csillaghullások, hiszen az évnek ebben a szakaszában oly gyakori borongós időjárás miatt nehéz megfigyelni.

A csillaghullás maximumát jellemzően december 14. környékén éri el, de 7-17. között bármelyik éjjel találkozhatunk hullócsillaggal.

Legintenzívebb szakaszában óránként több tucat hullócsillag figyelhető meg

(ZHR 120-130, azaz ennyi hullócsillag lenne megfigyelhető óránként, ha a meteorraj radiánsa, kiinduló pontja pontosan a fejünk felett lenne. A valóban látható meteorok száma ennél valamivel kevesebb.). Megfigyelésre legjobbak a hajnali órák, és ahogy az a névből is kikövetkeztethető, az ikrek csillagkép felé érdemes keresni. Mivel ilyenkor, ha derült az éjszaka, az többnyire erőteljes lehűléssel, faggyal jár együtt, fontos megfigyelési kellék a vastag ruházat.

Az időzítésből akár arra is gondolhatnánk, hogy a betlehemi csillag ehhez a meteorrajhoz tartozott, pedig nem így van.

Először 1862-es feljegyzésekben említik a Geminidákat. Ennek oka, pedig hogy korábban a meteorraj útja még nem keresztezte a Föld keringési pályáját, így nem volt látható az égbolton. A csillagászati vizsgálatok szerint a Jupiter gravitációs vonzásának köszönhető, hogy pályája jelenleg találkozik bolygónkéval, és ugyanennek a hatásnak köszönhetően a jövőben várhatóan ismét szétválnak majd útjaik, azaz előbb-utóbb megszűnnek a téli csillaghullások.

Forrás

figyu

átver

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.