Figyelem! Mindenkit érintő bejelentések a Kormányinfón! - Városi Kurír

Sorting by

×

Figyelem! Mindenkit érintő bejelentések a Kormányinfón!

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszámolnak a kormány intézkedéseiről. Jönnek a részletek a meghosszabbított védelmi intézkedésekről és a újranyitás első lépcsőjéről. A Kormányinfót frissülő cikkünkben követheti.

Hirdetés

Gulyás Gergely elmondta, hogy a tegnapi kormányülésen először az oltási programot értékelte. Az újranyitás első lépcsője a 2,5 millió beoltott emberhez volt kötve.

Az enyhítések tulajdonképpen nem jelentenek nagy lazítást, ugyanis szigorú szabályok maradnak, például a boltokban is

– mondta.

Az oltási program célja, hogy április végéig 4 millió magyart beoltsanak

Elmondta, hogy 3. 950. 000-ren regisztráltak eddig az oltásra a tegnapi adatok szerint. Hozzá kell tenni, hogy az egészségügyi dolgozókat például regisztráció nélkül is oltották. Beszélt arról is hogy korábban 34 ezer pedagógust oltottak be, a kifejezetten tanároknak szóló oltási kampányban eddig 66 ezren részesültek vakcinában.

5-6 nap

Gulyás Gergely bejelentette, hogy az újranyitás következő lépcsőjéről akkor fognak dönteni a kormány, ha elérjük a 3 millió beoltottat.

Ez szerinte 5-6 nap múlva elérhetjük.

A boltok kinyithattak most szerdán, de áprilisra még lehet ennek ellenére is bértámogatást igényelni.

Érdemi védettség már előáll a pedagógusoknál az első oltás után,

ezt épp a Pfizer esetében vizsgálták, nyolcvan százalékos immunitás alakul ki utána,

jegyezte meg Gulyás Gergely. Arra kérik épp ezért a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre, akiket rendkívül megterhel az iskolák zárva tartása. Ahogy a diákok esetében is sokkal jobb választás a jelenléti tanítás. Ezért is fontosnak tartják, hogy április 19-én megkezdődhessen a normális oktatás. A valódi oktatási-nevelési feladatok ellátását ez ugyanis nagyban meg fogja könnyíteni.

Azt valószínűsítik, hogy a hónap végére az első oltást megkapók száma négymillió felett lesz,

így akik eddig regisztráltak, mind megkaphatják a vakcinát. Ehhez a nyugati oltóanyagok mellett kellenek a jó minőségű, bevizsgált keleti vakcinák is, mindegyikben meg lehet bízni, mindegyik véd a vírus kedvezőtlen hatásaitól. Az AstraZeneca vakcina is megbízható és védettséget ad, az Egyesült Királyságban több mint 18 millió embert oltottak be vele.

A Magyar Nemzet néven megjelenő kormánylap azt a kérdést tette fel, mit szólnak hozzá, hogy az ellenzék úgy tesz, mintha sosem lett volna oltásellenes? A Demokratikus Koalíció ugyanis aláírást gyűjtött a keleti vakcinákkal szemben.

Gulyás Gergely azt mondta, volt olyan, aki visszautasította a keleti oltást, és ezt követően halt meg, így veszélyesnek tartja az említett aláírásgyűjtést.

A miniszter azt kérte, senki se beszélje le az embereket arról, hogy elfogadják bármelyik vakcinát. Magyarország most kötött előzetes megállapodást az oroszokkal, 2,5 millió újabb Szputnyik-vakcinát vásárolnának, így különösen fontosnak tartják, hogy senki ne beszélje le ezekről az embereket. A pedagógusok soron kívüli oltásának első köre április 1-3 között volt, mindenkire sor került, akit korábban nem oltottak, de márciusig regisztráltak. Hatvannyolcezren jelentek meg, korábban pedig majdnem 34 ezer tanár kapta meg a vakcinát, így április 3-áig közel százezer tanár juthatott oltáshoz.

Arról, hogy a védettségi igazolvány milyen jogosultságokkal járhat, szándékosan nem döntettek még, erről a következőkben fognak. Várnak arra, hogy megfelelő mértékű legyen az átoltottság.

Mikor jöhetnek a további enyhítések, áprilisban kiülhetünk még egy étterem teraszára? Túl vagyunk már a harmadik hullám csúcsán?

Gulyás szerint a csúcsán vagyunk, vagy valamivel a csúcs után, de azt tarthatónak tartja, hogy áprilisban még ki lehet majd ülni a teraszokra.

Amikor sportrendezvényeken részt lehet venni, azt csak védettségi igazolvánnyal tehetik majd az emberek

-jelentette ki Gulyás Gergely. Azt remélik, júniusra a járvány mögöttünk lesz, így

van rá esély, hogy júniusban meg lehet tartani közönség előtt a futballmeccseket.

A 16 és 18 év közötti korosztály veszélyeztetettsége még a brit vírusvariáció esetében is csekély, ha nem is jelentéktelen

Még nem döntöttek arról, őket lehet-e majd oltani, erről a népegészségügy fog határozni. Ha így lesz, még az érettségi előtt megkaphatják majd a diákok a vakcinát.

Szóba került a Petry-ügy is,

a kapusedző Herthától való menesztése egy nyilatkozata miatt. Gulyás kifejtette, Petry Zsolt minden szavával egyetértett, és egy véleménynyilvánítás nem szankcionálható egy jogállamban. Az ügy súlyos, komoly, alapvetően érinti, hogy Németország része még egy jogállami közösségnek, fejtegette a miniszter.

Petry arra reagált, hogy Gulácsi Péter felszólalt a szivárványcsaládok védelmében. Petry Zsolt viszont úgy látta, a társadalom többsége nem ért egyet ezzel. Az viszont a kormányinfón nem került szóba, hogy Hrutka Jánost a Gulácsi melletti kiállása után küldték el a Spíler TV-től.

Lesz-e lehetőség a regisztráció nélküli oltásra?

Gulyás elismételte, ebben a hónapban négymillió fölé fogunk jutni, de elérhetjük akár a 4,4 milliót is. Bíznak viszont benne, hogy addig lesz még több regisztrált ember, így viszont lesznek, akik májusban kapnak csak vakcinát. Az idősebbek ugyanis, akik időközben regisztrálnak még, előrébb kerülnek a sorban.

Az AstraZeneca esetében a második oltást továbbra is 12 hét után lehet megkapni, ennek oka, hogy a legnagyobb védettség így érhető el.

Minden vakcina jól vizsgázik, de ezzel kapcsolatos konkrét számai nincsenek Gulyásnak. Ezrelékekben mérhető akár a megbetegedés, akár a halálozás veszélye azokhoz képest, akik nincsenek beoltva. Minden olyan oltóanyag, amit koronavírus ellen engedélyeztek, rendkívül hatékonynak tekinthető, tette hozzá.

Mi alapján állítja Gulyás, hogy Magyarországon többeket számítanak a koronavírusos halottak közé, mint ahányan tényleg abban hunytak el?

A miniszter azt mondta, tények alapján állítja, volt olyan is, aki közlekedési balesetben halt meg, mégis bekerült a statisztikába azért, mert koronavírus volt a szervezetében.

A miniszter úgy látja, a 2019-es önkormányzati választás óta Budapesten több dugóval találkozhatunk,

a kerékpárosok járhatnak mindenhol, az autósok viszont nem. Ezért fontosnak tartja leszögezni, hogy

támogatni kell a kerékpárosokat, de nem szabad üldözni az autósokat. A KRESZ módosítása kapcsán Révész Máriusz tesz javaslatot, ennek nyomán dőlhet majd el, hogyan és hol lehet elektromos rollerrel közlekedni.

Jelenleg 267 fertőzött egészségügyi dolgozó van,

de arról nincs nyilvántartás, közülük ki kérte az oltást és ki nem. Az egészségügyisek jelentős része ugyanakkor kérte és meg is kapta a vakcinát. A 65 év felettiek esetében majdnem 87 százalékos az átoltottság mostanra.

Hogyan áll az új vakcinák engedélyezése? Mi a helyzet a CanSino vakcinával?

Folyamatban van, de az engedélyező határozat megszületéséről Gulyás még nem tud.

Hány nézőt engedhetnek majd be a foci EB-n a Puskás Arénába? Köze van-e a szerdai enyhítésekhez ahhoz, hogy júniusban focimeccsek lesznek?

A Telex kérdésére Gulyás azt válaszolta,

értékeli a viccet, de a kettőnek semmi köze egymáshoz. Júniusban lesznek ezek a futballmeccsek, remélik, addigra túl leszünk a járványon. Az arra vonatkozó kérdést, hogy miként kell a kaszinókon belül most betartani a szabályokat, Gulyás nem értette: szerinte a kaszinók most is zárva vannak.

Hogyan érik el azokat az embereket, akik nem használnak internetet?

Gulyás szerint

ma Magyarországon senkinek nem rendkívüli nehézség, hogy egy e-mail címmel regisztráljon, de ha egy önkormányzati hivatalhoz valaki besétál, ott vélhetően regisztrálni fogják.

A Magyar Orvosi Kamara is támogatja, hogy a sajtó tudósíthasson a kórházakból. Miért nem teszi akkor lehetővé a kormány?

A 444 kérdésére Gulyás azt mondta,

jó kapcsolatot ápolnak a MOK-kal, ezért nem kívánja kommentálni a reakciót. Szerinte az orvosok többsége nem így látja, és ő maga messzemenőkig nem ért egyet azzal, hogy a sajtó, ahogy fogalmazott, kamerákkal ugrándozzon a kórházakban.

Hogyan alakult a befejezett öngyilkosságok száma tavaly április és idén között?

Magyarország hagyományosan nem áll jól a statisztikákban, de 2010 óta folyamatosan javult a helyzet. Nem meglepő módon a tavalyi évben viszont öt százalékkal emelkedett az öngyilkosok száma 2019-hez képest. A bezártságból és a nehezen elviselhető pszichés helyzetből következően többen ölték meg magukat sajnos a tavalyi évben.

Mikor térhetünk vissza a járvány előtti normalitáshoz?

Gulyás az évben biztos, szerinte 2021-ben fog ez megtörténni. De elképzelhetőnek tartja, hogy még maszkot akkor is viselni kell, ha mindenkit beoltottak. Május végével, június elejével viszont, úgy látja, visszatérhet az élet a megszokott keretekhez.

Forrás

 

szakdolgozó

Hirdetés
átver

5 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.