Ne üljön fel a mai borongós, ronda időnek, napos hétvége elé nézünk

Pénteken egy hidegfront okoz borongós időjárást, eleinte még sokfelé, majd inkább már csak az ország keleti, délkeleti felén kisebb esőt. A hegyekben havas eső, kevés hó is valószínű. Az északnyugati országrészben, késő délután pedig már északon is vékonyodik, csökken a felhőzet, és kisüt a nap.

Lehűl a levegő

Erős, időnként viharos északi szél fúj.  Éjszaka északnyugat felől fokozatosan mindenütt csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen válik csillagossá az ég. A középső országrészben, az éjszaka első felében még előfordulhat kevés, vegyes halmazállapotú csapadék. Kissé mérséklődik a szél, de továbbra is erős marad. Hajnalban sokfelé fordulhat elő mérsékelt fagy.

Szombatra teljesen elhagyja térségünket a front felhőzete. Mögötte hideg levegő árasztja el hazánkat. Országszerte derült lesz az ég, a szél fokozatosan legyengül, de keleten kora délutánig még erős marad.

Éjszaka csillagfényes, eseménytelen, hideg idő lesz. Országszerte fagyni fog.

A hőmérséklet jellemző átlaga (oC):

péntek délután 6 – 10,

szombat reggel -3 – 0,

szombat délután 4 – 7,

vasárnap reggel -4 – 0 fok körül alakul.

Vasárnap sok napsütésre, kevés fátyolfelhőre, hűvös időre készülhetünk.

Hétfőn borongós idő várható, rövid napos időszakokkal. Éjszaka elvétve előfordulhat kisebb eső, havas eső.

Kedden többnyire napos, száraz idő valószínű, csapadék és jelentősebb légmozgás nélkül.

Szerdán előreláthatólag vastagodó fátyolfelhőzet szűri a napsütést, de eső nem valószínű.

<<FRISS HÍREINK>>

Orvosmeteorológia

Pénteken hidegfronti hatás várható, erős lehűléssel. Eleinte borult lesz az ég, majd északnyugat felől csökken a felhőzet. Erős északias szél fúj, melyet időnként viharos lökések is kísérhetnek. A frontra érzékenyeknél fejfájás jelentkezhet. A korábbi műtétek, valamint a törések helyén fájdalom jelentkezhet. A szél fokozza az ingerlékenységet. A borongós idő a hangulatot negatívan, a napsütés pozitívan befolyásolhatja, ugyanakkor a szél jelentősen csökkenti a hőérzetet. Öltözzünk a korábbiaknál rétegesebben, ellenkező esetben könnyen megfázhatunk. Esernyőt a reggeli, délelőtti órákban keleten érdemes még magunkkal vinni, de jelentősebb csapadék ott sem hullik.

Szombaton eleinte még marad a hidegfronti hatás, majd fokozatosan mérséklődik. Délelőtt még sokfelé, kora délután már csak keleten fúj erős északi, északkeleti szél, majd ott is mérséklődik. A frontra érzékenyeknél a kialakult tünetek a nap folyamán lassan, majd estére jelentősen mérséklődnek. Derült, száraz idő lesz, de a hideg és a szél miatt rétegesen öltözködjünk. Használjuk ki a tiszta időt, és töltsenek minél több időt a szabadban. A levegő szennyezettsége jelentősen javul.

Forrás

Immunébresztő

borongós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük