Napi koronavírus-infó Dél-Koreából – 2020.02.21.

Eugenia S. Lee, Koreában élő író, újságíró napi rendszerességgel számol be közösségi oldalán a koronavírus-helyzetről.

Azt hiszem, lassan koronavírus ügyben Koreára kell koncentráljak híradásilag,

hiszen itt is van újság bőven, ráadásul itt nem vagyok találgatásokra, vagy /és furcsa működésű kormányok által kiadott dezinformációkra szorulva.

Jelen pillanatban 204 betegünk van, akiket az új koronavírus fertőzött meg, és sajnálatos módon két halottunk is van.

Az első, egy 64 éves, kórházban 20 éve élt, kezelt, elmebeteg férfi, a másik viszont egy egyébként egészséges, 54 éves hölgy, ő alig egy órája hunyt el. Deguban(대구) betegedett meg, hirtelen rosszabb lett az állapota, átszállították Puszánba(부산) , de összeomlott a keringése, igen rövid idő alatt meghalt.

Degu(대구) városban van egy templom/ egyház/ szekta, kinek, hogyan tetszik,

mindenesetre az biztos, hogy az ottani istentisztelen résztvevők között tört ki a járvány. Ők nem padokban ülnek, hanem katonás sorokban a térdükön, úgy hallgatják a papjukat. Sem messzebb, sem közelebb nincsenek egymáshoz, mint mások, más egyházak istentiszteletein, sőt, láttam videót a ceremóniájukról, igen visszafogott, és katonás a viselkedésük. Az, hogy ott milyen tanokat tanítanak, és milyeneket nem, a járvány szempontjából teljesen indifferens dolog. Nem tűnik ízlésesnek azzal eladni a hírt, kedves 444, hogy

“világvégét váró szektában ütötte fel a fejét a járvány Dél-Koreában.”

Vélhetőleg, a vírus emberi tulajdonságok alapján nem válogat,

de ha mégis, akkor többek között ti sem vagytok biztonságban, lássuk be. Más emberek szenvedését, halálát apróra váltani, szerintem elég aljas dolog, a tényszerű tájékoztatás bőven megtenné, és arra szükség is lenne. Itt, a tényszerűn, és a tájékoztatáson van a hangsúly. Ugyan, én nem tanultam újságot írni, de olyasmi ragadt rám, hogy helyes, helytelen, tisztesség, és tisztességtelenség közti különbség, ilyen elavult dolgok, nyilván ezek nektek nem mondanak semmit..

Degu(대구) városban 2.468.000 ember él,

dél-keleti nagyváros, Puszán(부산) és Ulszán (울산) felett. Jelenleg, a 204 beteg kétharmada onnan került ki, mindezt 24 óra alatt. Én, tegnap előtt, itteni idő szerint este, még 30~31 beteg emberről szóltam, azóta halt meg két új beteg, és lett ennyi fertőzött. Degu (대구) kifogyott hirtelen a nyomáskülönbséges elkülönítő kórtermekből, úgyhogy akit lehet elvisznek Puszánba(부산) , illetve Ulszánba(울산) de lassan tudomásul kell vennünk, az orvosszakértők szerint is, hogy ha ilyen ütemben fertőz nálunk ez az új betegség, akkor bizony súlyozni kell, miszerint kinek van szüksége a betegek közül intenzív ellátásra, és kik azok, akik egy nátha módján esnek túl az egészen. Még nem lépett harmadik fokozatba a járványvédelem, és ellátás, de már készítik elő. Ez azt jelenti, hogy nem fognak tudni minden egyes beteget elkülöníteni, ahogy eddig tették, 50 millióan élünk itt. A fókusz, a “kitől kapta” kérdésről, a “kinek adhatta át” kérdésre kerül át, azt mondják azért, mert így a betegség korai stádiumában el lehet kezdeni a gyógyítást, aminek következtében kevesebb ember fog belehalni.

A szekta, kontra nem szekta kérdésnek egyetlen vetülete érdekes a járvány szempontjából,

mégpedig az, hogy a 31. számú beteggel, aki vélhetőleg a szuper fertőző góc szerepét kapta ezúttal, és látogatta ezt a vallási intézményt, (61 éves nő, aki nem járt Kínában, és nem találkozott beteg emberrel) a templomban találkozott még, az eddig ellenőrzötteken kívül 50~60 fővel, akik most nem elérhetőek telefonon, a járványügy hiába szeretné őket megvizsgálni. Ez azért van, mert ehhez az egyházhoz tartozni “ciki” a társadalom szemében, emiatt sokan, a hétköznapi életben ezt nem említették, egyébként erre nem is kötelesek. Igen ám, de most emiatt elbújtak, és könnyen lehet, hogy Deguban, vagy máshol esetleg fertőznek.

Itt, a mi megyénkben is találtak két beteget, mindkettő hivatásos katona

Eltávozáson voltak. Az egyik degui, tehát oda ment haza, a másiknak pedig a barátnője degui, ő általa fertőződött meg. Erre, azonnal felfüggesztett a koreai hadsereg minden eltávozást, szabadságot. Az egyik katona, a különleges erők állományába tartozik, amolyan Rambo, szóval erről ennyit, hogy csupa 80 éves lesz beteg…

Gyerek beteg is van már néhány,

sajnos, azon túl, az életkor teljesen szórt képet mutat, talán a középkorúak, 40, és 60 között vannak a legtöbben, de ez vélhetőleg azért van így, mert ők mozognak többnyire nagy forgalmú helyeken. Degu, étterem, vásárlás, piac forgalma körülbelül a felére csökkent ma. Ilszánban, északon (de még Dél-Koreában természetesen) Szöul felett (고양시) van egy 13 futball pályányi E-Mart bevásárló központ, azt ma bezárták, mert egy alkalmazott tegnap betegnek bizonyult. Fertőtlenítés után még tartanak pár nap biztonsági szünetet, majd újra nyit. Eddig is így volt minden helyen, ahol betegnek bizonyult ember megfordult, de lassan ez az eljárás is tarthatatlan lesz, ha ilyen tempóban szaporodnak a betegek.

Szöul főpolgármestere betiltott minden tüntetést, és rendezvényt,

ami ebben az országban szinte soha nem fordulhat(ott) elő, mert a gyülekezési szabadság itt a demokrácia szent tehene. Deguban van egy nagy egyetem, oda háromszáznál is több kínai diák iratkozott be erre a tanévre. Itt március elsején kezdődik az új tanév. Kezdetben a degui szülők aggódtak, hogy netán a kínai diákok behozzák a vírust, most viszont a kínai diákok aggódnak, hogy majd Deguban elkapják, mindössze kilencven diák nem vonta vissza a jelentkezését. Lám, lám, egy kis instant karma. Ajánlom szíves figyelmébe, a most habzó szájjal kínaizó európaiaknak, hogy nyugi, lesz ez még fordítva is. Szedzsong városban nincs beteg egyelőre, teljes a nyugalom, iskolák, munkahelyek működnek, de az emberek többet vannak otthon, ha nem muszáj, nem mászkálnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük