Különös anyag borítja bolygónk legfrissebb szigetét. A ragadós iszap, amelyben hatalmas életerővel burjánzik a növényzet, biztosan nem vulkáni hamu. De akkor micsoda?  A rejtély megoldatlan.

Tongától egy köpésre…

Vulkánkitörések alkalmával viszonylag gyakran bukkannak ki az óceánokból új szigetek, de legtöbbször gyorsan el is tűnnek. A legutóbbi 150 évben mindössze három vulkanikus sziget maradt tartósan a felszínen. A legújabb néhány évvel ezelőtt Tonga mellett keletkezett.

A kis darab szárazföldön csodálatos dolgok történnek

A NASA kutatói — mint blogjukból kiderült —  figyelni kezdték a szigetecskét. Látványos folyamatokat fedeztek fel. A természet robbanásszerű sebességgel foglalta el a különlegesen termékeny földdarabot.

Növénytakaró borítja el a talajt, és boldog új lakók költöznek be

A kutatók nemrég expedíciót is szerveztek a különleges folyamatok közvetlen dokumentálására. Meggyőződhettek arról, hogy az óceán fölött átrepülő madarak is felfedezték már az eddig még névtelen új földdarabot. Gyöngybaglyot és rengeteg csérfélét találtak ott — említi a felfedezésről beszámoló Guardian-cikk.

Megoldatlan rejtély

A tudósok érdeklődését bolygónk élővilágának rendkívüli burjánzása mellett leginkább a kis sziget talaja keltette fel. Eddig annyit közöltek, hogy a ragadós iszap, amelyben hatalmas életerővel burjánzik a növényzet, biztosan nem vulkáni hamu.
De akkor micsoda? És hogyan került oda?…

(Forrás: Index/Népszava)

Hasonló

Elképzelhető, hogy a véltnél nagyobb az élet kialakulásának esélye az exobolygókon

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét