2019.04.25. Névnap: Márk

Sziget a semmiből – Igazi meglepetés a víztömeg alól 0 172

sziget

Különös anyag borítja bolygónk legfrissebb szigetét. A ragadós iszap, amelyben hatalmas életerővel burjánzik a növényzet, biztosan nem vulkáni hamu. De akkor micsoda?  A rejtély megoldatlan.

Tongától egy köpésre…

Vulkánkitörések alkalmával viszonylag gyakran bukkannak ki az óceánokból új szigetek, de legtöbbször gyorsan el is tűnnek. A legutóbbi 150 évben mindössze három vulkanikus sziget maradt tartósan a felszínen. A legújabb néhány évvel ezelőtt Tonga mellett keletkezett.


A kis darab szárazföldön csodálatos dolgok történnek

A NASA kutatói — mint blogjukból kiderült —  figyelni kezdték a szigetecskét. Látványos folyamatokat fedeztek fel. A természet robbanásszerű sebességgel foglalta el a különlegesen termékeny földdarabot.

Növénytakaró borítja el a talajt, és boldog új lakók költöznek be

A kutatók nemrég expedíciót is szerveztek a különleges folyamatok közvetlen dokumentálására. Meggyőződhettek arról, hogy az óceán fölött átrepülő madarak is felfedezték már az eddig még névtelen új földdarabot. Gyöngybaglyot és rengeteg csérfélét találtak ott — említi a felfedezésről beszámoló Guardian-cikk.

Megoldatlan rejtély

A tudósok érdeklődését bolygónk élővilágának rendkívüli burjánzása mellett leginkább a kis sziget talaja keltette fel. Eddig annyit közöltek, hogy a ragadós iszap, amelyben hatalmas életerővel burjánzik a növényzet, biztosan nem vulkáni hamu.
De akkor micsoda? És hogyan került oda?…


(Forrás: Index/Népszava)

Hasonló

Elképzelhető, hogy a véltnél nagyobb az élet kialakulásának esélye az exobolygókon

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × egy =

Legfrissebb cikkeink

aprilis

Április szülöttei függetlenül attól, hogy a Kos, vagy a Bika jegyében jöttek-e a világra, minden nehézségen könnyen keresztülgázolnak, ráadásul szeretik …

Tizenöt éves csúcsra emelkedett a foglalkoztatottság az Európai Unióban tavaly, és a huszonnyolc tagállam közül tizenhárom már elérte a 2020-ra …

alhir

Akinek nem volt ideje, akit elragadott a munka heve, vagy pihent egy jót, de mégis kíváncsi, hogy mi történt ma, …

lazar

Az ex mindenminiszter múltba révedt és elmesélte, hogy volt főnöke egy éltre ellátta őt jó tanácsokkal. Ez lebegett a szeme …

Megosztás

Szerintem ez érdekelhet téged: Sziget a semmiből - Igazi meglepetés a víztömeg alól!
Kattints ide a cikkért: https://varosikurir.hu/nasa_tonga_sziget_vulkanikus_sar/