Talán az egyetlen szocialista siker-operett volt az 50-es évek vége felé bemutatott Eisemann Mihály mű, a Bástya sétány 77. A mű az akkori várbeli lakáshelyzetről mesél a maga kedves bugyuta, ám mégis divatos szóval élve tényfeltáró módján.Tény, ami tény, a mai helyzet egyáltalán nem bugyuta, inkább gyomorforgató, ahogy az V.Naszályi Mártával, a várnegyedi és fővárosi képviselővel folytatott beszélgetésből kiderül.

Eisemann után Habsburg

A régi operett témájának jelenkori NER-esített doku-változatát láthatjuk most egy valódi Habsburg “főszereplésével”. A témával már foglalkoztunk.

– Mostanában sokat hallunk az örök-bérleti jogról, mit jelent ez pontosan?

– Az első kerületben van egy úgynevezett örök-bérleti jog, -mondja a képviselő-  ami nem valós jogi kifejezés. Azt takarja, hogy új bérlő csak úgy juthat önkormányzati lakáshoz, hogy az előzőnek vásárol egy másikat, vagy kifizeti őt. Ha ez a csere létrejön, azt nincs joga az önkormányzatnak felülvizsgálni, be kell jegyeznie az új bérlőt. Elvonatkoztatva a Habsburg-lakás ügytől, ami a kérdést ismét reflektorfénybe lökte, nem az egyes szerződésekkel van a gond, ahogy alighanem a Habsburg-ügyben is minden törvényes, hanem a rendszerrel. Az sem igaz, amiről annyit beszélnek, hogy a várkerületben a lakások önkormányzati tulajdonban vannak, mert azért akár így, akár úgy, de előfordul, hogy egy-egy nagy értékű lakást csak eladnak, persze nem akárkiknek.

Az egyenlők és egyenlőbbek rendszere az, ami igazán botrányos itt a kerületben

– Miért nem lép közbe a testület?

v.Naszalyi– A lakásbérlő-változásokról és azok szerződéseiről az önkormányzati képviselőtestület egyáltalán nem szerez tudomást, mert hivatali hatáskörben történnek. Arról nem is beszélve, hogy több mit 15 éve nem volt a kerületben szociális lakáspályázat, viszont amikor megpályáztatnak egy lakást, azt meg nem a valós piaci alapon teszik, hanem az önkormányzati három kategória közül a legdrágább áron hirdetik meg. A kiadás pedig teljesen átláthatatlan.

Egészen 2017-ig a bizottság titkosan hozta a döntéseit és még a képviselőtestület sem tudott róla, de akkor benyújtottam egy módosító javaslatot, és azóta a titkos testület csak ajánlást tesz, és a képviselőtestület dönt. Az azonban, hogy adott lakást mikor, miért, és éppen mennyiért hirdetünk meg, továbbra is átláthatatlan, ahogy az is, hogy egyes megürült lakásokat, miért nem hirdetünk meg, mi velük a terv, mi a koncepció?

Kétarcú szabályozás

– Szerintem egy önkormányzatnak valós kötelessége, már csak ott élők miatt is, hogy ne hagyja elszállni a bérleti díjakat. 

– Ez igaz, de ugyanakkor arra is oda kellene figyelnie, és ennek megy ellene a várnegyed jelenlegi vezetése, hogy nagyon jó helyzetben lévő, kicsit sem rászoruló emberek a vári lakásokhoz képest is nagyon olcsón ne bérelhessenek lakást. Ne feledje, hogy az itteni önkormányzati lakásbérleti árakon még a külső kerületekben sem lehet bérelni.

Ez nemcsak, hogy egy torz állapot, de mesterségesen torzan tartott állapot, ami azt a célt szolgálja, hogy a kerület vezetése előjogokhoz juttathasson olyanokat, akiket szeretne, illetve függőségi helyzetben tarthassa a kerületi lakókat. Természetesen, amit eddig elmondtam fővonalakban az üzlethelyiségekre is igaz, mert ott is hasonló rendszer működik.

– Mit gondol, ezután a közvéleményt mostanság borzoló Habsburg-Lotharingiai Vilmos várbeli lakásügyéről?

– Alighanem minden jogszerűen zajlott, de ettől még az egész felháborító és etikátlan és éppen ezért olyan zsigeri indulatokat hív elő az emberből, amit én is megértek, hiszen tudom, hogy nem szabadna ilyennek lennie.

Habsburg-Lotharingiai Mihály ici-pici kis várbéli lakáskája

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét