Kerítésen innenKiemelt hírek

Szabad a gazda(g)! Kormányrendelet mentesíti a Matthias Corvinus Collegium új központjának építését minden általános és helyi építési szabály alól!

Matthias Corvinus Collegium

Külön kimondták, hogy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendeletet nem kell alkalmazni. Bár már tavaly is szabad kezet adott a kormány a Matthias Corvinus Collegium új központjának építésére az egykori budai munkásőrépület helyén, most újabb külön kormányrendeletet hoztak azért, hogy ne kelljen alkalmazni az általános előírásokat – olvasható a hvg cikkében. A Városi Kurír megkérdezte, mit gondol a történtekről a kerület ellenzéki polgármestere.

Testreszabás

Azt már tavaly kimondták, hogy a Gellérthegy alatti hegyoldalban épülő központhoz építészeti-műszaki tervpályázati eljárást nem kell lefolytatni, építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt nem kell beszerezni, településképi véleményezési eljárást nem kell lefolytatni, valamint településképi bejelentési eljárásnak nincs helye. A kormány már akkor meghatározott egy sor magassági és beépítési adatot külön erre a beruházásra.

Most azonban külön is kimondták, hogy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló rendeletet (OTÉK) nem kell alkalmazni, ha a kormány által megállapított egyedi szabályok attól eltérnek.

Így például a Somlói úton nem érvényes az, hogy

„az építmények megvalósítása során a telek természetes terepfelületét és az értékes növényállományt megváltoztatni nem szabad, kivéve, ha az a rendeltetésszerű építmény-, illetve telekhasználat műszaki követelményeinek (megközelítés, csapadékvíz-elvezetés stb.) biztosítása érdekében szükséges”.

Ugyanígy nem kell alkalmazni az I. kerületi önkormányzat építési szabályzatának egyes pontjait, például amelyek a támfalakra vagy a felszín alatti parkolóhelyekre vonatkoznak. A kormány hivatalnokai pontonként nézték át a kerületi rendeletet, és olyanokat írtak bele a kormányrendeletbe, hogy például nem kell alkalmazni belőle a 30. § (6) bekezdés b) pont 4. alpontját, amely történetesen arról szól, hogy a szabadonálló épület utcai építési vonalra merőlegesen mért vetületi hossza – ha a szabályozási terv ettől eltérően nem rendelkezik – legfeljebb 20 m lehet – olvasható a hvg.hu-n.

Matthias Corvinus Collegium bújtatott kormányberuházás

Én erre a beruházásra nem tudok másként tekinteni, hiába dobták rá az alapítványi leplet, mint általában a kormányberuházásokra, így azután nem csodálkozom a stíluson és a módszeren sem. Fontosnak tartom azonban elmondani, hogy a kiemelt kormányzati beruházások esetében sem értek egyet a helyi építési szabályzatok felrugásával, hiszen azok sok minden helyi sajátosságot figyelembe vesznek, nem beszélve arról, hogy ez az egész olyan, mint az a bizonyos elefánt a porcelánboltban és mi itt a várkerületben ezt naponta éljük meg. A kormányzatot, ha kitalál valamit, semmi nem érdekli, legkevésbé az olyan gondolatok, mint a szakmaiság, vagy a környezetvédelem.

Visszatérve az eredeti kérdéshez, különösen fájó, hogy mindezt akkor lépték meg ilyen ellentmondást nem tűrően, amikor a kerületben egyébként is  az építési szabályzatunk felülvizsgálata és az új kialakítása zajlik.

-mondja V. Naszály Márta.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

About Author

Szólj hozzá!