Ez a nap

Navalnijt a fogorvostól való távozását követően állították elő

Őrizetbe vette, majd egy óra elteltével elengedte csütörtökön Moszkvában a rendőrség Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust. Erről maga Navalnij számolt be a Twitteren. Bejegyzése szerint a fogorvostól távozott éppen, amikor előállították.

Letartóztatások – sorozatban

Közlését az általa létrehozott korrupcióellenes alapítvány ügyvédje, Ivan Zsdanov az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette. Zsdanov közölte, hogy Navalnijnak a rendőrségen egy jegyzőkönyvet adtak át, amely szerint közigazgatási jogsértést követett el a tüntetések szervezésére vonatkozó szabályok ismételt megsértése révén.

A nap folyamán korábban a seremetyjevói repülőtérről Navalnij stábjának vezetőjét, Leonyid Volkovot vezették el rendőrök. Volkov Ufába készült, hogy ott az elnökválasztás bojkottjának támogatóival találkozzon.

Seremetyjevóban kedden Roman Rubanovot, Navalnij Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványának vezetőjét vették őrizetbe, és közigazgatási törvénysértés címén jegyzőkönyvet vettek fel vele. Rubanovot a bíróság 10 napi elzárásra ítélte egy január 28-i, engedély nélkül tartott tüntetés miatt.

Navalnij mozgalmat indított a politikai erőpróba bojkottálásáért

Navalnij, akit a központi választási bizottság – felfüggesztett szabadságvesztésére hivatkozva – nem engedett elindulni a márciusi elnökválasztáson, mozgalmat indított a politikai erőpróba bojkottálása érdekében.

Az elmúlt egy hónap leforgása alatt bírósági ítélet született a Navalnij választási stábját finanszírozó alap felszámolásáról, a politikust őrizetbe vették egy moszkvai, a választási bojkottra felszólító tüntetésen, weboldalát pedig hozzáférhetetlenné tették Oroszországban egy tényfeltáró videó miatt, amelyben korrupciós kapcsolattal vádolta meg Oleg Gyeripaszka milliárdost és Szergej Prihogyko miniszterelnök-helyettest. A politikus tavaly – ugyancsak egy YouTube-videón – Dmitrij Medvegyev kormányfőt vádolta meg súlyos korrupcióval.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

(Forrás: MTI)

About Author

Szólj hozzá!