Orosz elnökválasztás-ellenes bojkott – letartóztatásokkal

Őrizetbe vette a rendőrség Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust vasárnap az elnökválasztás bojkottjára meghirdetett moszkvai tüntetésen.

Harminc nap elzárás

Várhatóan a közrend megsértésével, nem engedélyezett tüntetés szervezésével fogják megvádolni, ami 30 napig terjedő elzáráshoz vezethet.

Az orosz Központi Választási Bizottság december végén megtagadta Navalnij elnökjelölt-aspiránsként való bejegyzését, válaszul a politikus a választás bojkottjára szólított fel és vasárnapra több nagyvárosban tüntetést hirdetett. Több helyszínről érkezett jelentés őrizetbe vételekről.

Navalnijt tavaly rövidebb időre kétszer is elzárásra ítélték nem engedélyezett tüntetések megszervezések miatt.

A moszkvai városi hatóságok pénteken arra figyelmeztettek, hogy a fővárosi megmozdulást nem engedélyezték, és jogi intézkedéseket helyeztek kilátásba a politikussal szemben. Dmitrij Peszkov kijelentette: a választási időszak nem jelenti azt, hogy enyhíteni lehetne a törvényeken, így azokon sem, amelyek a tüntetésekre vonatkoznak.

A megmozduláson több ezren vettek részt

Az incidensről készült videofelvétel szerint Alekszej Navalnijt a „választói sztrájkra” menet tartóztatták fel  és toloncolták be egy buszba a hatóság emberei a belvárosi Tverszkaja (volt Gorkij) utcán. Rendőrségi adatok szerint Moszkvában mintegy ezren tüntettek, a BBC orosz nyelvű híradása viszont a megmozduláson több ezren vettek részt.

Az ellenzéki politikus a Twitteren arra szólította fel híveit, hogy az őrizetbe vétele ellenére is folytassák a tiltakozást.

A nap folyamán korábban a rendőrség a Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány moszkvai irodájában razziázott. A hatóság emberei egy állítólagos bombariadóra hivatkozva hatoltak be az épületbe. Többeket kihallgattak, hat embert őrizetbe vettek, számítógépeket foglaltak le és bezáratták az épületben működő tévéstúdiót.

Oroszországban március 18-án tartják meg az elnökválasztást, a politikai erőpróba egyértelmű favoritja a közvélemény-kutatások szerint Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük