Ez a nap

A Liberálisok és az MSZP-Párbeszéd Szövetség is kiállnak a szabad és békés oktatásért

A Magyar Liberális Párt is rész vesz a Tanítanék által szervezett Kossuth téri demonstráción, amelyen a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakoznak a civilek. A Liberálisok egyetértenek a tüntetőkkel abban, hogy a Fidesz központosító politikája súlyos károkat okozott a magyar oktatási rendszerben.  

Gyermekközpontú oktatást!

Mint közleményükben írják, elfogadhatatlannak tartják az iskolák autonómiájának felszámolását, a tankötelezettség korhatárának leszállítását, a tanárok kormányzati vegzálását, az intézményrendszer politikai megszállását. Kiállnak a szabad, békés, demokratikus és gyermekközpontú oktatásért.

„Április 8-án lehetőségünk lesz arra, hogy a változás szövetségével leváltsuk az illiberális Orbán-kormányt, és változtassunk a diákokat és a tanárokat is megfélemlítő, központosított oktatási rendszeren.”

Utolsó félév az Orbán-iskolában

Az MSZP-Párbeszéd Szövetség üdvözli a Tanítanék Mozgalom mai tüntetését. Osztozik az iskolai egyenlőtlenségek, a tanszabadság eltiprása és az iskolák militarizálása feletti dühükben. De reményt adhat, hogy április 8-án véget ér ez a rémálom; a most kezdődő félév az utolsó lesz Orbán iskolájában. Az MSZP-Párbeszéd Szövetség minden diáknak biztosítja a lehetőséget, hogy legalább az érettségit megszerezhesse, és minden tanárt felszabadít a KLIK uralma alól.

Ahogy korábban a diákok tüntetését, úgy a mai Tanítanék tüntetést is üdvözöljük. Az újra aktivizálódó társadalmi mozgalmak jól mutatják a Fidesz-elittel szembeni széleskörű elégedetlenséget. A mai tüntetésen 10 millió magyar – diákok, tanárok, szülők, nagyszülők – életéről, jövőjéről van szó. Ijesztő folyamat, hogy az iskolai lőterek ötletével és a Honvédelmi Intézkedési Terv („HIT”) abszurd kötelezettségével kezdi a közoktatást is átitatni az Orbán-rezsim erőszakos és paranoid légköre.

Az MSZP-Párbeszéd Szövetség egy kormányváltás után békét hoz az iskolákba, visszaállítja a 18 éves korig tartó tankötelezettséget, hogy senki ne morzsolódjon le végzettség nélkül; aki pedig továbbtanulna, annak biztosítjuk az érettségi és az ingyenes első diploma lehetőségét. A nagytőkések helyett, a diákok érdekei szerint alakítjuk át a szakképzést, és minden tanárt felszabadítunk a KLIK uralma alól.

Karácsony Gergely,
az MSZP-Párbeszéd Szövetség miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke

(Forrás: MTI/OS

About Author

Szólj hozzá!