A Demokratikus Koalíció Navracsics Tiborhoz, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosához fordul a Magyar Tudományos Akadémia ügyében – jelentette be a párt frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten.

Közbenjárást kérnek

Arató Gergely sajtótájékoztatóján arra szólította fel a biztost, járjon közben azért, hogy a kormány és az MTA olyan megoldást találjon, ami garantálja az akadémiai kutatóintézet-hálózat megnyugtató működését és a tudomány szabadságát.

- Hirdetés -

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: az MTA elnöksége eddig minden zsarolás és törvénytelen megfélemlítési kísérlet ellenére kiállt a tudomány szabadsága mellett.

Hangsúlyozta, hogy egy felmérés alapján az MTA hálózata az egyik legjobb tudományos teljesítményt nyújtó és leghatékonyabban működő kutatóintézet-hálózat egész Európában. Ezért nincs semmilyen szakmai indoka az intézmények elvételének – szögezte le Arató Gergely.

Retteg a Fidesz

Arató Gergelyt kérdezték a Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott, a DK pécsi szervezetének egyik gyűlésén készült hangfelvételről, amelyen elhangzik, hogy az előző választásra négymillió forintot kaptak egy olyan férfitől, akit több felszólaló is bűnözőnek nevez. A politikus annyit felelt, hogy több városhoz hasonlóan, Pécsen is létrejött az ellenzéki pártok azon együttműködése, ami képes leváltani a helyi fideszes városvezetést. Hozzátette, nem csodálkozik, hogy ettől a Fidesz retteg.

A többször megismételt kérdésre a politikus a továbbiakban mindig azt válaszolta, hogy:

„hiába erőlködik, meg fog maradni Pécsen az együttműködés és le fogjuk váltani a fideszes városvezetést”.

Vendégmunkásokkal töri le a kormány a magyarok bérét

Egy újabb témában feltett kérdésre azt felelte, hogy az Orbán-kormány engedélyével és hozzájárulásával számos vállalkozásnál dolgoznak olyan vendégmunkások – például törökök és ukránok –, akik azért érkeztek ide, hogy letörjék a magyar dolgozók bérét.

Rákérdeztek arra is, hogy Puzsér Róbert főpolgármester-jelölt korábban azt mondta, az LMP-s Ungár Péternek el kell döntenie, hogy a „ner” oligarchája vagy ellenzéki. Arató Gergely azt felelte, nem menne olyan messzire, mint Puzsér Róbert, de Ungár Péter üzleti ügyeiben valóban számos tisztázni való pont van.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

DK: nincs ok arra, hogy a kormány mondja meg, ki és mit kutathat az MTA-n

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét