„Covidos” voltál? A negatív teszt még nem jelent teljes gyógyulást

A Covid-19-en átesettek fele heteken át tartó fáradtságot tapasztal a gyógyulást követően a negatív teszt után is, egy ír kutatás eredményei szerint.  Egy mintegy 130 résztvevővel végzett vizsgálat során az egykori betegek több mint fele panaszkodott még hetekkel később is fáradtságra – közölték ír kutatók a Plos One tudományos lapban bemutatott tanulmányukban. Vette észre a napidoktor.hu.

Fő csapásirány a fáradtság

Az, hogy valakinek kórházi kezelésre volt-e szüksége, vagy nem, nem játszik lényeges szerepet a betegséget követő fáradékonyságban a kutatók szerint. A résztvevők 56 százalékát kezelték kórházban Covid-19 miatt.

A 128 vizsgált személy 52 százaléka a fertőzés után még legalább hat héten keresztül tapasztalta a fáradtság tüneteit, többek viszont még tíz hét után is így éreztek. A megkérdezettek 42 százaléka mondta azt, hogy ennyi idő után érezte magát teljesen egészségesnek.

“A tanulmány a Covid-19-et követő fáradtság okozta terheket hangsúlyozza. Rávilágít arra is, hogy a betegséget követő fáradékonyság nem áll összefüggésben a megbetegedés súlyosságával” – mondta Liam Townsend, a dublini Trinity College munkatársa, a vizsgálatot végző munkacsoport tagja. – “Ezért nem könnyű megjósolni, kinél hogyan zajlik le a betegség” – emelte ki a szakértő.

<< Friss híreink>>

Vigyázó szemünket a mesterséges intelligenciára vessük!

Mostanság, köszönhetően a többek között a sci-fi irodalom gyöngyszemeinek, amelyek már évtizedek óta riogatnak, egyre többen rettegnek a mesterséges intelligencia előretörésétől. Most viszont úgy tűnik, ellentétben a művészettel, a valóságban akár onnan jöhet a megoldás a gyilkos kórra, legalábbis a Pénzcentrum cikke alapján. Az, hogy a mesterséges intelligencia, az AI, a mindennapjaink szerves része, ma már senkit sem lep meg, mégis sokszor elképesztően nagy bizalmatlanság övezi. Ideje azonban azoknak is megbarátkozni vele, akiknek eddig fenntartásai voltak, hiszen nem csak az életünket könnyítheti meg a technológia, hanem adott esetben életeket is menthet – írja cikkében Gosztola Judit. Az új gyógyszerek létrehozása évekig, ha nem évtizedekig is eltarthat, és ez az a terület, ahol az MI igazán nagy segítség lehet – mondta el a Pénzcentrumnak adott interjúban Aleksandra Mojsilović New Yorkban élő szerb MI-kutató, az IBM Research berkein belül működő AI Foundations vezetője, és az IBM Science for Social Good társigazgatója. (Városi Kurír)

negatív teszt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük